Absenteismul școlar, o problemă în Bistrița-Năsăud. La un liceu tehnologic din Bistrița, 40 la sută dintre copii nu frecventează cursurile

Absenteismul școlar este o gravă problemă cu care se confruntă sistemul de învățământ din România și, implicit, din județul Bistrița-Năsăud. Pentru a combate acest fenomen, care în unele unități de învățământ duce la statistici mai mult decât îngrijorătoare, Inspectoratul Școlar Județean a demarat o acțiune de monitorizare a situației. Spre exemplu, potrivit inspectorului școlar general Camelia Tabără, la un liceu tehnologic din Bistrița, absenteismul școlar ajunge și la 40 la sută.

”Am început o monitorizare foarte clară și exactă a tuturor copiilor, a transferurilor dintr-o parte în alta și a absenteismului școlar. Bineînțeles că aici constatăm mari probleme în sfera învățământului tehnologic liceal. Chiar astăzi am fost în inspecție de monitorizare. Dacă într-un liceu teoretic din Bistrița am găsit absenteism de 5 la sută, în liceul tehnologic tot de pe raza municipiului Bistrița, am găsit absenteism de 40 la sută” a declarat, într-o conferință de presă, Camelia Tabără.

Potrivit inspectorului școlar general, ”este foarte clar că dacă acei copii nu sunt în sala de clasă, nu au cum să progreseze, nu au cum să aibă rezultate sau să parcurgă traseul curricular și atunci, împreună cu directorii vom încerca să monitorizăm situația, să ne asigurăm că toată lumea pune absențele, că toată lumea le contabilizează și le înregistrează cu maximă responsabilitate și apoi să vedem din luna ianuarie ce facem”.

Camelia Tabără a precizat chiar că s-ar putea lua măsuri de comasare a claselor: ”acolo unde într-adevăr scade numărul copiilor, s-ar putea să mai comasăm clase. Eu cred că într-adevăr e o gravă problemă pentru că de aici pornește și atitudinea după, și față de muncă și față de viață și aici trebuie să se lucreze”. 

Una dintre scuzele folosite în mod frecvent pentru a motiva lipsa elevilor de la clasă este că aceștia fac naveta.

În plus, Camelia Tabără a mai precizat că în timpul inspecțiilor la clasă s-a constatat că mulți dintre elevi nu au idealuri în viață, nu au pasiuni, aspirații și valori bine conturate. ”Sunt copii care, din păcate, nu au vise și acesta este cel mai grav lucru”  a mai adăugat Camelia Tabără.

2 comments

  1. Sa merg la scoala sa ce? Sa o vad pe doamna din poza? Pămătuf am gasit la Lidl mai ieftin!

  2. Este perfect normal. Este o generatie milenara, pe care, purii traiti in comunism nu au ce sa educe, deoarece tineretul are informatia la mana, si nu mai pot fii prostiti. Desii oricum vor creste prosti. Asa ca unu mai prost ca altu! Batrânu prost pt. ziua de azi, copilu prost la fel, PSD (muie) ca astia erau repetentii generatiei lor… Tehnologia insa, in sfarsit parca mai gândeşte pt. noi. De aici si ‘Smartphone’… daca vrei sa existi in societate!