Acoperișul unei case din localitatea Șanț a fost distrus într-un incendiu. Apel al pompierilor către populație

FOTO: arhivă

Acoperișul unei case din localitatea Șanț a ars, în noaptea de marți spre miercuri, pe o suprafață de aproximativ 80 mp, pompierii stabilind că focul a izbucnit din cauza utilizării unui coș de fum neprotejat termic față de materiale combustibile.

Alarma cu privire la izbucnirea incendiului s-a dat în jurul orei 22:20, la fața locului fiind direcționate echipaje de pompieri de la Șanț, Sângeorz-Băi și Năsăud.

”Pompierii militari au localizat și lichidat focarele, concomitent cu evacuarea unor bunuri din zona de manifestare a incendiului. Intervenția a durat aproximativ două ore, după lichidarea focarelor fiind necesară îndepărtarea elementelor de construcție care prezentau riscul prăbușirii”, a precizat Marius Rus, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistriuța-Năsăud.

Din fericire, în urma incendiului nu au fost înregistrate victime.

Reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud atrag atenția că populația trebuie să acorde o atenţie sporită la repararea, izolarea şi curăţarea periodică a coşurilor de fum.

”Funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde şi provoca incendii, fie prin efect termic, fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse în contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei. În condiţiile existenţei unor fisuri insesizabile ale coşurilor de fum, scânteile pot duce la aprinderea materialelor combustibile din construcţia planşeelor sau acoperişurilor. Pentru a putea identifica aceste fisuri, este indicat ca porţiunea coşului de fum care trece prin pod să fie văruită (var alb), astfel încât orice problemă apărută să poată fi observată imediat şi remediată”, explică ISU Bistrița-Năsăud.

Pentru mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale, pompierii spun că se va avea în vedere verificarea şi întreţinerea instalaţiei de gaze naturale (conducte, robinete, arzătoare), înlăturându-se orice posibilitate de producere a scăpărilor de gaze.

Potrivit pompierilor, statisticile din ultimii ani arată că majoritatea incidentelor au fost provocate de coşurile de fum, defecte sau amplasate necorespunzător, neprotejate faţă de elementele combustibile, precum şi de utilizarea unor instalaţii şi echipamente electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.