Acord de colaborare pentru realizarea proiectului ”Drum expres Cluj – Dej – Bistrița”, în dezbaterea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

 -  -  1142


Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va dezbate în ședință ordinară de joi, 16 decembrie 2021, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea încheierii unui acord de colaborare pentru realizarea proiectului ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița”.

Acordul ar urma să fie încheiat între județul Bistrița-Năsăud, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), județul Cluj și municipiul Bistrița.

Prin Legea nr.264/2020 a fost aprobat obiectivul de investiţii ”Autostrada
Nordului” cu următorul traseu: Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava, ce se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, din credite externe și din fonduri europene. Proiectul ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” este format din două sectoare de drum, respectiv drumul expres Dej – Bistrița, ca parte a aliniamentului Autostrăzii Nordului (lotul 1), și sectorul independent de drum expres Cluj – Dej. Ca o primă etapă în vederea realizării proiectului ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” se propune încheierea unui acord între județul Bistrița-Năsăud, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), județul Cluj și municipiul Bistrița având ca obiect asigurarea unei colaborări între părți pentru realizarea proiectului ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița”. Potrivit acestui acord, părțile convin să colaboreze pentru susţinerea procesului de selecţie a modului de definire și conectare a aliniamentelor drumurilor expres Cluj – Dej și Dej – Bistriţa, a identificării eventualelor constrângeri la nivel local și judeţean, a emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare, a facilitării accesului proiectanţilor care vor implementa/implementează cele două contracte de prestări servicii de proiectare
”, se arată în documentația atașată proiectului de hotărâre.

Proiectul ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” se va realiza în două etape:

  • etapa 1 – de proiectare, reprezentând elaborarea Studiului de Fezabilitate, care se va realiza de către CNAIR S.A.
  • etapa a 2-a – implementarea secţiunii Cluj – Dej – Bistriţa, care se va realiza de către județul Cluj, județul Bistrița-Năsăud și municipiul Bistrița, în baza documentaţiei tehnice elaborate în etapa 1 (studiul de fezabilitate) și care se va reglementa printr-un nou acord de parteneriat, finanțarea putându-se face prin Programul Operațional Transport 2021-2027.

Potrivit acordului, CNAIR S.A. se obligă să demareze întreaga activitate pentru obţinerea fondurilor externe nerambursabile necesare implementării etapei 1 în cadrul POIM 2014-2020 și să deruleze întregul proces necesar implementării etapei de proiectare a Autostrăzii Nordului și a sectorului de drum expres Cluj – Dej.

Totodată, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Cluj și Primăria Municipiul Bistriţa se obligă să asigure întregul suport necesar pe perioada pregătirii proiectului, în conformitate cu competenţele legale.

1384490cookie-checkAcord de colaborare pentru realizarea proiectului ”Drum expres Cluj – Dej – Bistrița”, în dezbaterea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud
0 notes
267 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.