ADI Deșeuri și Supercom SA nu au ajuns încă la un acord cu privire la colectarea deșeurilor din poartă în poartă pe patru fracții. De când ar putea începe acest proces

 -  -  1062


Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud și operatorul de salubritate Supercom SA nu au ajuns încă la un acord cu privire la colectarea deșeurilor din poartă în poartă pe patru fracții, afirmă directorul executiv al instituției, Cristian Niculae.

Șeful ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud susține că încă se poartă negocieri și estimează că procesul de colectare a deșeurilor din poartă în poartă pe patru fracții ar putea fi implementat din primăvara anului viitor.

Suntem în discuții cu operatorul Supercom să schimbăm sistemul de colectare. Pentru a putea face acest lucru, mai întâi trebuie să ajungem la un acord cu operatorul de salubritate. În prezent există un contract în care sunt prevăzute anumite rute, dar noi vrem să introducem două noi rute suplimentare pentru fracțiile pe care nu le mai duc cetățenii în containerele semi-îngropate și pe care le vom prelua noi de la poarta casei. Au loc discuții, negocieri, fundamentări de tarife și abia după aceea vom da drumul la proiectele de hotărâre în consultare publică. Eu estimez că undeva din martie – aprilie, să începem colectarea la poarta casei. (…) Din păcate, de 4-5 luni suntem în discuții cu Supercom și încă nu am căzut de acord cu toate detaliile, dar în cel mai scurt timp sper să facem acest lucru. Sper ca în luna noiembrie a acestui an să cădem de acord cu Supercom, să stabilim un nou act adițional cu modificarea programului și a rutelor de colectare, să punem documentele în consultare publică și apoi să fie adoptate în consiliile locale. Estimez că în jurul datei de 1 martie – 1 aprilie să putem să dăm acești saci și să renunțăm la cele 700 de platforme de colectare din zonele de case din tot județul și să colectăm la poarta casei pe patru fracții, să înlesnim efortul cetățenilor și să îi determinăm să ne predea deșeurile pe patru fracții distincte – fracția reziduală – pubela neagră, fracția plastic/metal – pubela galbenă, fracția sticlă – în sacul verde și fracția hârtie/carton – în sacul albastru”, a explicat Cristian Niculae într-o emisiune difuzată pe postul local de televiziune AS-TV.

În opinia directorului ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, trecerea la colectarea deșeurilor de la poarta casei pe patru fracții va rezolva foarte multe din problemele cu care se confruntă județul din acest punct de vedere.

Totuși, deși acest proces nu a început încă, Cristian Niculae afirmă că în ultima perioadă s-a observat o îmbunătățire a modului în care cetățenii colectează selectiv deșeurile.

Potrivit ultimului raport întocmit de Vitalia, operatorul care se ocupă de tot ceea ce se întâmplă la depozitul de la Tărpiu, cantitatea de deșeuri reciclabile pregătite pentru valorificate a crescut cu 3 la sută într-o singură lună. De la 11% cât era în ultimii 2-3 ani, luna trecută am urcat la 14%. Avem încă mult de lucru în județul nostru. Eu zic că până la finalul anului viitor trebuie să ajungem la un procent de 30% și apoi în anul următor la 40%. Sunt optimist pentru că lumea este foarte receptivă. Foarte multe lucruri se vor schimba în momentul în care vom ridica de la poarta casei”, a completat Niculae.

În paralel cu această măsură, Corpul de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud va continua acțiunile de monitorizare și verificare a modului în care se face colectarea selectivă a deșeurilor în județ.

Întreaga emisiune de la AS-TV poate fi urmărită integral mai jos: 

0 notes
187 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *