Ai plătit taxa de înmatriculare? Vezi cum să-ți iei BANII înapoi! Procedura-i publicată în Monitorul Oficial! Se acordă și dobândă!

Taxele de înmatriculare a mașinilor second-hand au fost ANULATE printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, dar care NU s-a aplicat. OUG nr 52/2017 a fost publicată în august 2017, dar normele metodologice au apărut abia 6 luni mai târzu, la finalul anului 2017.

Din 29 decembrie e LIMPEDE! Se pot cere banii-înapoi!

Documentele publicate în Monitorul Oficial reglementează modul în care se restituie sumele plătite de șoferi pentru înmatricularea mașinilor, respectiv:

– taxa specială pentru autoturisme și autovehicule,
– taxa pe poluare pentru autovehicule,
– taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule
– timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ordinul nr. 1488/3198/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a O.U.G nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat în vigoare în 29 decembrie 2017.

 

Pas cu pas: Cum să-ți ceri banii înapoi?

Restituirea taxei se face ca urmare a unei cereri depuse de contribuabilul interesat la organul fiscal la care este arondat, iar cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

Dovada de achitare a taxei, cum ar fi chitanța fiscală sau extrasul de cont, în original sau în copie.

Copii după cartea de identitate și certificatul de înmatriculare pentru autoturismul respectiv din care să rezulte calitatea de actual sau fost proprietar al autoturismului.

Dacă este cazul, la cererea respectivă se anexează diferite documente, în funcție de tipul de taxă pe care a plătit-o în vederea înmatriculării:

– Referat privind soluționarea cererii de restituire a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

– Decizie de soluționare a cererii privind restituirea sumelor

–  Decizie de respingere a cererii de restituire

– Proces-verbal privind calculul dobânzilor aferente sumelor

– Documentul care atestă plata taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, în copie;

2. Copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare;

3. Hotărârea judecătorească nr. . . . . . . . . . ./ . . . . . . . . . . emisă de . . . . . . . . . .,

În cazul restituirii taxei de prima inmatriculare pentru achizitiile finantate prin contracte de leasing, dreptul la restituire il are utilizatorul ce a achizitionat autoturismul si nu societatea de leasing ce a finantat achizitia.

 

Termen-limită pentru a-ți cere banii înapoi!

Dreptul la restituirea taxei s-a nascut la data intrarii in vigoare a OUG nr. 57/2017 – 07 august 2017, iar cererea se poate depune cel mai tarziu in data de 31 august 2018. Orice cerere depusa ulterior, nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei.

Termenul de solutionare a cererii este de 45 de zile, de la depunerea documentatiei corect intocmita. Acest termen poate fi prelungit conform procedurii din Codul de procedura fiscala.

Cand se primesc banii?

Restituirea taxei se face fie din Bugetul de stat, fie de la Bugetul fondului pentru mediu, in functie de unde s-a inregistrat suma perceputa initial, astfel:

a) pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018;

b) pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, în perioada 1 septembrie 2018-31 martie 2019.

Pentru taxele de înmatriculare, șoferii au dreptul la dobândă!

Suma aprobată la restituire, precum și dobânda aferentă calculată potrivit legii și celelalte cheltuieli bănești stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și cheltuielile ocazionate de executarea silită se compensează de către organul fiscal central competent cu eventualele obligații fiscale restante existente în evidența pe plătitor până la data restituirii.

Contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei și data restituirii. Procentul dobânzii este de 0,02% pe zi de întârziere, conform art. 174 din Codul de procedură fiscală.

Dobânda nu se acordă din oficiu ci la solicitarea contribuabilului prin completarea acestei solicitări în formularul cererii depuse. Restituirea se face într-un cont bancar, după ce se analizează dacă respectivul contribuabil are și alte datorii la buget. Dacă există datorii la buget ale contribuabilului, acestea se compensează cu suma de restitui și se achită diferența.

Proprietarii de mașini care deja au depus în trecut cereri de restituire nu vor mai trebui să depună altele noi.

Citiți AICI normativele de aplicare a Ordonanței de Urgență privind  privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule!

One comment

  1. 1.dobânzile se calculează de anaf din oficiu…nu se face nici un referat personal

    2.ai nevoie extras cont bancar
    Succes