Vor să fie veșnici! Radu Moldovan se visează „ales” și susține din PLIN votul uninominal la președinte de CJ! NU zice nimic de votul primarilor în 2 tururi și nici de cele 1 milion de semnături pentru schimbarea legii electorale !

Radu Moldovan este la al II-lea mandat de președinte al Consiliului Județean. În primul mandat, Radu Moldovan a participat la alegeri împotriva lui Vasile Borș și a câștigat alegerile, pe sistemul UNINOMINAL. În actuala legislatură, Moldovan a fost ales de majoritatea consilierilor județeni. PSD a prins 16 mandate și astfel Modovan NU a avut emoții pentru funcția de președinte.

În urma scorului dezastruos la europarlamentare, PSD-iștii au dat o Ordonanță de urgență prin care au modificat Legea electorală. Astfel, președinții de Consilii Județene vor fi aleși uninominal, NU de majoritatea consilierilor județeni.

Manevra e simplă și practic președinții de consilii județene încearcă să-și consolideze pozițiile de conducere.

 

La nivel județean, Radu Moldovan NU ar avea probleme, deoarece opoziția NU are niciun lider care să candideze pentru această fucnție și toate partidele se concentrează pe municipiu.

 

 

 

Mesajul lui Radu Moldovan!

„Cetățenii trebuie să fie cei care prin vot direct decid de cine să fie conduși! Ieri, Guvernul României a adoptat o Ordonanță prin care cetățenii pot alege în mod direct Președintele Consiliului Județean!

Este corect ca toți cei care doresc să candideze pentru demnități publice să vină în fața oamenilor, să arate ce au făcut și vor să facă pentru comunitate!
Eliminarea jocurilor politice de culise și aducerea deciziei în dreptul cetățenilor reprezintă un act de consolidare a democrației într-un stat!
Chiar dacă pentru unii aleși ai statului român, care nu au nimic în comun cu identitatea noastră națională un județ nu reprezintă nimic, sunt sigur că pentru fiecare dintre locuitorii județului Bistrița-Năsăud apartenența la comunitatea noastră reprezintă un motiv de mândrie!

Puterea de a-și alege conducătorii trebuie să fie în mâinile oamenilor! Ieri, Guvernul României a statuat acest lucru! Așa se modernizează o țară și se consolidează o democrație!

Sunt mândru că m-am născut, am crescut și locuiesc în aceste locuri minunate și binecuvântate de Dumnezeu, ale județului Bistrița-Năsăud!

Vă mulțumesc că mi-ați oferit onoarea de a vă reprezenta din această înaltă demnitate publică de Președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și vă asigur că voi continua alături de primarii județului Bistrița-Năsăud dezvoltarea frumoasei noastre comunități!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Cum speră Niculae să fie primar din primul tur!

Acum 2 săptămâni, PSD-iștii l-au prezentat pe Cristian Niculae ca viitor candidat de primar pentru alegerile locale. Crețu e convins că discipolul său va lua peste 12.000 de voturi la alegerile locale din 2020.

Alegerea primarului din 2 tururi, o bătălie politică!

În ultimul an, partidele de opoziție – USR, PNL, PMP și Pro România au spus în repretate rânduri că doresc să se revină la alegerea primarilor în două tururi.
Același punct de vedere l-a avut și ALDE, partenerul de guvernare al PSD, ceea ce a creat tensiuni în interiorul coaliției de guvernare.

UDMR nu și-a exprimat public punctul de vedere pe acest subiect, dar în cadrul unei comisii de specialitate, la dezbaterea unui proiect de lege care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în urmă cu două luni, au votat pentru un raport negativ.

CCR a respins inițiativa cetățenească de alegere a primarilor în două tururi!

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături).

Pentru ca alegererea primarilor in doua tururi sa treaca, Opozitia are nevoie de 165 de voturi in Camera Deputatilor, dat fiind ca e o lege organica, deci e necesar votul a jumatate plus unul din numarul total al alesilor.

La alegerile din 2016 care s-au dsfășurat din primul tur, Ovidiu Crețu a adunat 12.000 voturi adică aproximativ 16% din totalul posibil.

Citiți și:

 

Ionuț Simionca trage tare pentru alegeri în 2 tururi! A strâns peste 2.000 de semnături pe Bistrița: „NU e normal ca o comunitate să fie reprezentată de un primar care a luat 13% din voturi”!