Ambulanța Bistrița-Năsăud a gestionat peste 400 de misiuni în minivacanța de Anul Nou

 -  - 


În minivacanța de Anul Nou, Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Bistrița-Năsăud a gestionat peste 400 de misiuni, potrivit datelor comunicate de managerul instituției, dr. Annabella Muzsi. 

Astfel, în această perioadă, în Dispeceratul Județean Integrat au fost gestionate 547 de solicitări de diverse categorii (+31% față de perioada Crăciunului), reprezentând 68,3 misiuni/tură de 12 ore.

Managerul SAJ Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, a precizat că distribuția pe coduri de urgență a arătat că majoritatea solicitărilor au fost de cod galben:

  • cod roșu – 175 (32%), cu 31% mai mult decât de Crăciun
  • cod galben – 249 (46,9%), cu 29% mai mult decât de Crăciun
  • cod verde – 36 (6,6%), cu 33% mai mult decât de Crăciun
  • cod albastru (transferuri) – 87 (15,9%), cu 37% mai mult decât de Crăciun.

Din numărul total de misiuni gestionate, 403 au fost deservite de echipajele SAJ Bistrița-Năsăud, ceea ce reprezintă 74% din total misiuni/perioadă analizată, înregistrându-se o creștere de 24% față de perioada Crăciunului.

În medie, echipajele operative SAJ Bistrița-Năsăud au derulat 50,4 solicitări/tură de 12 ore. Vârful activității a fost înregistrat în tura de zi din data de 2 ianuarie 2023, când au fost gestionate 87 de solicitări.

Din numărul total de misiuni gestionate de echipajele Ambulanței, majoritatea au fost asigurate de Stația Centrală Bistrița – 133, dar și de subunitățile Beclean, Năsăud, Teaca și Maieru:

  • Bistrița – toate tipurile de echipaje: 133 (47,9%);
  • Beclean – B2 – 43 (10,7%)
  • Năsăud – B2 – 40 (9,9%)
  • Teaca – B2 – 22 (5,5%)
  • Maieru – B2 – 15 (3,7%)

Așadar, echipajele de Ambulanță au intervenit la solicitări de asistență medicală de urgență, consultații la domiciliu și transport sanitar neasistat.

Au fost asistați și 23 pacienți în context CoVid-19, din care 4 pacient pozitivi și 19 suspecți. Nu au fost nevoie de recoltare de teste RT-PCR, pacienții fiind triați prin testare cu teste rapide antigenice.

Dr. Annabella Muzsi a menționat că echipajele au intervenit în special la persoane cu afecțiuni specifice perioadei de sărbători, precum afecțiuni digestive, legate de consumul de alcool sau acutizarea unor boli cronice, dar au existat și solicitări la persoane cu infecțiile respiratorii acute.

Intervenția la toate aceste cazuri a fost asigurată cu un număr de 14-15 echipaje medicale de urgență (B2 si C2), un echipaj de consultații (ACD) și un echipaj de transport neasistat (A)/pe tură/pe județ, în regim permanent.

Vizualizări 54 

bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.