Amenzi mai mari pentru cei care fac graffiti. Ce riscă cei care desenează pe clădiri, garduri sau în locurile publice

 -  - 


În Camera Deputaților a fost votat un proiect de lege care vizează sancționarea faptelor de vandalizare grafică (graffiti), a anunțat deputatul PNL Diana Morar, care se numără printre inițiatorii proiectului.

Proiectul legislativ tratează problema graffiti-ului separat de ceea ce înseamnă picturile murale ca activitate artistică. Lucrurile grave apar atunci când se fac desene în mod ilegal pe imobile, o situație agravantă fiind întâlnită în cazul clădirilor incluse în patrimoniul istoric, arhitectural, cultural”, a spus Diana Morar.

Potrivit deputatului, proiectul prevedere sancțiuni mai mari pentru vandalizarea grafică. Astfel, amenzile cresc la sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei (faţă de 100 – 500 de lei până acum). De asemenea, se aplică o sancţiune complementară obligatorie, respectiv înlăturarea de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării iniţiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz. În plus, se confiscă spray-urile, vopselele, creioanele şi alte substanţe colorante cu caracter permanent sau temporar utilizate de făptuitor pentru săvârşirea contravenţiei. La toate acestea se adaugă imprimarea ca element material al contravenţiei, pentru a putea cuprinde mai multe situaţii faptice de încălcare a valorii sociale ocrotite, precum și dezlipirea sau distrugerea fără drept a reclamelor și afișelor amplasate legal în locurile amenajate.

”De foarte mulţi ani, clădiri de patrimoniu cultural sunt vandalizate grafic și aduse în stare de degradare, alterându-le simbolistica și rolul lor istoric. Vedem inclusiv imobile noi, ziduri sau spații recent reabilitate mâzgălite la puțin timp după finalizarea lucrărilor, costurile de refacere fiind foarte mari. Încurajăm autoritățile locale să pună la dispoziţia tinerilor locuri în care aceştia să se manifeste, dar este total inacceptabilă vandalizarea spațiilor publice sau private. Inițiativa legislativă a fost adoptată în Parlament pentru a veni în sprijinul protejării directe a patrimoniului artistic și cultural național. Obiectivul acestui proiect de lege, care merge la președinte pentru promulgare, este să descurajeze autorii de graffiti să distrugă faţadele bunurilor aflate în domeniul public sau privat, patrimoniului cultural, precum și a altor piese de mobilier urban”, a mai adăugat Diana Morar.

Această inițiativă va fi completată cu o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin care se propune majorarea limitelor de pedeapsă, de la 1-5 ani în prezent, pentru distrugerea bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural, la 2-7 ani.

Parlamentarul de Bistrița-Năsăud menționează că scopul majorării pedepselor este descurajarea săvârşirii de acte de distrugere, dar şi sancţionarea proporţional cu gravitatea faptei.

Loading

bookmark icon

One thought on “Amenzi mai mari pentru cei care fac graffiti. Ce riscă cei care desenează pe clădiri, garduri sau în locurile publice

    Sorry, comments are closed.