ANL construiește locuințe pentru tineri în două comune din Bistrița-Năsăud

Agenția Națională pentru Locuințe va construi două blocuri de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, în comunele Lechința și Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud. Procedurile de licitație publică în vederea semnării contractelor de proiectare și execuție a lucrărilor sunt în plină desfășurare.

Potrivit anunțurilor postate de ANL în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, în fiecare din cele două comune – Bistrița Bârgăului și Lechința – va fi construit câte un bloc în regim de înălțime P+3E, cu câte 16 unități locative. Valoarea fiecărui contract este de 3,2 milioane lei fără TVA .

Totodată, potrivit documentațiilor, în ambele comune o astfel de investiție este extrem de necesară, mai ales în condițiile în care există zeci de solicitări de acordare a unor locuințe: 35 în Bistrița Bârgăului și 50 în Lechința.

În baza proiectelor, în cele două blocuri vor fi amenajate apartamente cu una și două camere.

Până în prezent, în județul Bistrița-Năsăud, ANL a finalizat, în cadrul Programului de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, 1.240 de unități locative, situate în localitățile:

  • Bistrița (797 de unități locative)
  • Năsăud (58 de unități locative)
  • Beclean (251 de unități locative)
  • Dumitra (12 unități locative)
  • Maieru (24 de unități locative)
  • Livezile (18 unități locative)
  • Lunca Ilvei (32 de unități locative)
  • Feldru (32 de unități locative)
  • Prundu Bargaului (16 unități locative).

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autorităţile publice locale a preţului de vânzare al locuinţelor, stabilită prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei publice nr. 3519 din 29 iulie 2020 şi valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 2.996,00 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.