Ansamblul Consiliului Județean merge prin Europa, FIX pe același traseu pe care a mers Ansamblul orașului, amu-s câteva zile! Ce zice Moldovan, finanțistul deplasărilor „la dublu”!

Ansamblul Dor Românesc funcționează din bugetul județului și are ca scop promovarea culturii locale. În Anul Centenarului, Ansamblul a făcut mai multe deplasări prin Europa și acum, urmează un nou turneu prin Europa: Polonia, Spania, Israel.

Cântăreții și dansatorii județului merg în aceleași zone în care au fost și artiștii din municipiu. NE-sincronziarea celor două instituții plătite din bani publici  – Centrul Cultural Municipal, Centrul Cultural Județean – face ca evenimentele și deplasările să se dubleze!

Ce zice Radu Moldovan, finanțatorul deplasărilor la dublu!

„NU știu să meargă Centru Județean pentru Cultură în Germania… nu știu unde s-a dus Centrul Cultural Municipal în Polonia…. la rugămintea ambasadorului nostru din Polonia am fost de acord să fim parteneri cu Noua Orchestră Transilvană.. noi să suportăm cheltuielile de deplasare, ei să suporte cheltuielile de cazare și masă…și să fim parteneri la evenimentele organizate de Ambasada Poloniei. NU știu unde este Centrul Cultural Municipal ..ăsta e motivul prezenței noastre în Polonia.

În Spania, consulul nostru din Spania ne-a rugat ținând cont că sunt peste 10.000 de bistrițeni în Almeria… să fim parteneri cu ei în evenimentele dedicate Zilei Naționale a României în Anul Centenarului. De asemenea am spus că dacă ei găsesc… soluții de cazare și masă pentru delegație, Consiliul Județean este de acord ca rin Centrul Județean pentru Cultură să suporte cheltuielile de transport.

În Israel… pe proiectul inițiat de noi, în parteneriat cu TVR Cluj, la Europa 100, proiectul dedicat Centenarului am primit invitația din partea TVR-uluii ca după deplasările din Ungaria…. la comunitățile de români din Ungaria, de data asta cu Ansamblul Maramureșul.. sper să NU greșesc… să fim parteneri la evenimentele organizate în parteneriat de TVR, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și CJ Maramureș pentru promovarea tradițiilor, obiceiurilor și valorilor din județul nostru. De asemenea .. cred că costurile sunt infime vis-a-vis de ce se întâmplă acolo… sunt 5 zile de transmisii live în fiecare zi… cred că merita acest parteneriat”- a declarat Moldovan la ultima ședință.

„Ar fi ideal ca evenimentele culturale să fie discutate și sincronizate. EU vă mărturisesc că în 6 ani nu am reușit. Eu am încercat să manageriez am făcut întâlniri cu factorii de decizie…ne cam încurcăm în relaționarea cu Centrul Cultural Municipal la sincronizarea evenimentelor…Sunt perfect de acord că ar arăta mult mai bine s-ar face și economii sau s-ar putea multiplica oferta evenimentelor culturale pentru populația județului.” – a completat președintele CJ.

Consiliul Județean finanțează evenimentele Centrului Județean pentru Cultură, instituție care are buget ENORM de funcționare: 2 MILIOANE de euro/an. De acești bani se organizează spectacole, lansări de carte, se editează reviste etc. Bugetul implică și salariile cu dansatorii și cântăreții, cu personalul contractual și cheltuielile de funcționare a instituției (utilități, încălzire, pază etc).

Conform bugetului aprobat la începutul anului, Centrul Județean pentru Cultură are cheltuieli la dezvoltare și funcționare de: 9.647.000 lei (2 milioane de euro). Aproape jumătate din sumă o reprezintă salariile angajaților. Pe salarii se cheltuie aproape 1 milion de euro: 4.300.000 lei/an.

Vrăjeală! Radu Moldovan spune că NU a putut să sincronizeze activitățile Centrului Județean cu cele ale Centrului Municipal!

Ansamblul “Dor Românesc” funcționează în cadrul Centrului Județean de Cultură și deși i se zice PROFESIONIST este finanțat integral din bugetul județean (salarizare, deplasări, diurne, protocol). Acest ansamblu funcționează în cadrul Centrul Cultural Județean, instituție condusă de Gavril Țărmure! În total instituția are 100 de posturi (18 vacante) din care 9 posturi de conducere!

Excursie pe bani publici a lui Crețu, alături de Ansamblul Casei de Cultură! 200.000 de lei pentru deplasări prin Europa: Franța, Germania, Austria, Polonia! Radu Moldovan își trimite și el trupa, pe teren bătătorit!

Primarul Bistriței, alături de Dorel Cosma și Ansamblul Centrului Cultural au fost într-un turneu de promovare a României, în Anul Centenarului! Turneul s-a desfășurat în toate orașele cu care Bistrița este înfrățită!

Deplasările au fost bugetate, la capitolul „Caravana Marii Uniri – Concert Bistrita-Alba-Iulia si in ORASELE INFRATITE (Wels, Herzogenrath, Wiehl, Besancon, Zielona Gora) – 200.000 de lei.”

Deplasări în străinătate ale grupării culturale a lui Radu Moldovan! În numele culturii folclorice, Matilda și suita cheltuie zeci de mii de euro pe an! Excursii la Milano, Nuremberg!

Familia Cigu este la conducerea instituției și concepe bugetul instituției, care ulterior este supus aprobării în plenul Consiliului Județean! Gavril Țărmure este directorul Centrului Județean pentru Cultură! Matilda Pascal Cojocărița face deplasări la Milano, în Nurenberg, în Polonia, în Republica Moldova.

În total, deplasările pe 2018 costă 125.000 lei.
deplasare Italia Milano – 11.250 lei februarie
Deplasare Nurneberg – 20.000 de lei mai
Festival Internațional de Folclor Polonia “Myslenice” – 75.000 de lei mai.

Dor Românesc e un ansamblu de artiști-bugetari! Din bugetul județului plătim 50 de salarii pentru Ansamblul Dor Românesc: soliști+instrumentiști+dansatori!

Consiliul Județean a înființat o trupă de dans folcloric ce va completa Ansamblul “Dor Românesc (care mai are în componență soliști-vocali și instrumentiști). Trupa de dans a fost înființată în 2016, printr-o Hotărâre de Consiliu Județean și este compusă din 6 perechi și un coregraf. Coregraf este Adrian Pașcu, membru PSD.

Ansamblul “Dor Românesc” funcționează în cadrul Centrului Județean de Cultură și deși i se zice PROFESIONIST este finanțat integral din bugetul județean (salarizare, deplasări, diurne, protocol). Acest ansamblu funcționează în cadrul Centrul Cultural Județean, instituție condusă de Gavril Țărmure! În total instituția are 100 de posturi (18 vacante) din care 9 posturi de conducere!

Artiștii bugetari își iau salariu de la Stat și sunt plătiți pentru creație și OBLIGATORIU au câteva ore de repetiții /zi, plus prestațiile de pe scenele județului unde se desfășoară diverse evenimente. Artiștii Ansamblului Dor Românesc participă la zilele comunelor sau la anumite spectacole cu ocazia unor inaugurări: școli, drumuri etc. Cântăreții sunt chemați la mese festive de fiecare dată când județul este vizitat de oameni importanți. Spre exemplu Ștefan Cigu și Matilda au susținut un micro-recital de romanțe în decembrie, când Radu Moldovan a decernat premiile județului.

Ansamblul “Dor Românesc a fost înființat în 1996 de Sandu Pugna și Ștefan Cigu și în 2016 a împlinit 20 de ani de activitate. Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”, coordonat de maestrul Ştefan Cigu, are în componenţă Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” şi soliştii vocali angajaţi: Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Ioan Dordoi, Nicolae Cioancă, Anuţa Motofelia, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân şi Veronica Bălan.

 

– Serviciul coregrafie are în componență 15 posturi: un șef-serviciu (vacant), un coregraf, 12 dansatori (4 vacante), un instrumentist!
– Compartimentul Orchestră are 19 posturi: 18 instrumentiști și un dirijor.
– Biroul Promovare Cultural Muzicală este reprezentat de soliștii ansambului și are 13 posturi, din care 1 post de conducere.
TOTAL Ansamblul “Dor Românesc”: 47 de posturi!

Bugete enorme: 10.000 de euro pe zi se duc pe cultură (4 MILIOANE de euro pe an )!

Artiștii Ansamblului “Dor Românesc” sunt plătiți din banii județului și conform fișei postului promovează cultura județului! Absolut toate evenimentele folclorice se realizează din banii județului și de multe ori se dublează evenimentele. Fără inspirație, directorii și șefii de servicii fac spectacole cam pe același tipar la câteva zile distanță. Rețeta de tocat banii publici se extinde la nivel european, iar dansatorii și cântăreții lui Cigu merg pe traseul pe care a fost și Crețu cu Dorel Cosma în septembrie 2018. Bugetele de funcționare și de promovare sunt enorme…. peste 4 MILIOANE de euro se cheltuie anual pe activitatea culturală a celor două instituții de cultură, finanțate din bani publici… 2 MILIOANE de euro – Centrul Cultural Municipal și 2 MILIOANE de euro – Centrul Cultural Județean.

2 comments

  1. Dute Andras si culcate.N-avem iluminat public, dtrazii de pamant, lipsa crese, gradinite etc iar noi cheltuim banii pe distractii.RUSINE SA VA FIE LA TOTI

  2. Dumneata ai o singura problema. ,,Dor Romanesc,,! Ai stat vreodata de vorba cu acesti oameni? Le cunosti problemele? Le cunosti valoarea? Nu -i trata la gramada, ca nu merita toti acest tratament. Ma dezamagiti.