Apele Române: Nu vă aventurați pe gheața formată pe râuri și lacuri

 -  - 


Pe majoritatea râurilor din județul Bistrița-Năsăud s-a format gheață, spun specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, care atrag atenția că pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real.

”Temperaturile cu valori negative au condus la apariția formațiunilor de gheață (gheață la mal, năboi, pod de gheață) pe majoritatea cursurilor de apă din bazinul hidrografic Someș-Tisa. În perioada imediat următoare, acestea vor fi în extindere și intensificare. Nivelurile cursurilor de apă au fost variabile, în funcție de evoluția debitelor și, mai ales, a formațiunilor de gheață dezvoltate pe râuri”, arată ABA Someș Tisa.

Specialiștii instituției atrag atenția cetățenilor să nu se aventureze pe gheață.

”Nu vă aventurați pe gheața formată pe râuri și lacuri. Mersul pe gheață poate părea inofensiv, însă pericolul de accidente cauzate de ruperea gheții este real”, a mai precizat ABA Someș Tisa.

Specialiștii Apele Române Someș-Tisa monitorizează permanent situația cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice, expuse în această perioadă fenomenelor de îngheț. Evoluția acestor fenomene, a precipitațiilor, a stratului de zăpadă și a echivalentului în apă al acestuia, a nivelurilor și a debitelor râurilor, precum și a volumelor de apă din principalele lacuri de acumulare sunt monitorizate și colectate zilnic de către Birourile Hidrologie

În ceea ce privește stratul de zăpadă, acesta este consistent în județele Maramureș, Cluj și Bistrița-Năsăud.

Stratul măsoară până la 48 de centimetri la Iezer, 38 de centimetri la Smida, 36 de centimetri la Băișoara, 19 centimetri la Vlădeasa (cota 1400) și 21 de centimetri la barajul Colibița. În județele Satu Mare și Sălaj, stratul de zăpadă este prezent local și măsoară până la 7 centimetri la Huta Certeze și 5 centimetri la Zalău”, mai menționează ABA Someș-Tisa.

Vizualizări 1,040 

bookmark icon

One thought on “Apele Române: Nu vă aventurați pe gheața formată pe râuri și lacuri

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.