Aproape 1.500 de bilete de tratament balnear pentru pensionarii din județul Bistrița-Năsăud

Pensionarii din Bistrița-Năsăud pot beneficia și anul acesta de bilete de tratament balnear, aproape 1.500 de astfel de bilete fiind alocate Casei Județene de Pensii.

”Pentru anul 2022, Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud i-au fost alocate un număr de 1.465 bilete, împărțite în 18 serii, în staţiunile pe care le deţine Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.” – S. A., dar şi în staţiunile unde Casa Naţională de Pensii are încheiate contracte cu operatorii economici de profil, respectiv: Vatra – Dornei , Covasna, Tușnad, Buziaș. Moneasa , Băile 1 Mai,  Felix , Bizuşa ,Ocna –Șugatag, Tășnad, Turda, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Amara, Bălțătești, Bușteni,  Geoagiu-Băi, Căciulata, Călimănești, Olănesti, Govora, Herculane, Bazna, Sovata, Calacea, Lacu Sărat, Pucioasa, Sărata Monteoru, Târgu Ocna, Tinca, Voineasa,  Sângeorz-Băi, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Neptun, Costinești și Techirghiol. Aferent acestei perioade, instituția noastră a înregistrat un număr de 1.890 cereri privind acordarea de bilete de tratament”, a precizat directorul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Sanda Vișan, într-o ședință a Colegiului Prefectural. 

Potrivit acesteia, până în prezent au fost distribuite către beneficiari un număr de 273 de bilete, aferente primelor 4 serii din cele 18. Șefa Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud precizează că distribuirea pe serii se face în mod computerizat, utilizându-se o aplicaţie informatică.

Persoanele interesate să beneficieze de bilete de tratament trebuie să depună cererea cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet. Cererile se pot transmite prin poştă, fax, e-mail sau se pot depune personal la ghiseul ”Bilete de Tratament” din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud.

Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de până la 15% din numărul total de bilete contractate se alocă unor categorii de persoane care beneficiază de gratuitate în baza unor legi cu caracter reparatoriu.

Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2022, modelul de cerere pentru acordarea biletului de tratament, precum şi seriile cu reparţia biletelor care se acordă sunt postate pe site-ul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud www.cjpbn.ro la secţiunea Bilete de tratament / Repartizarea biletelor.

Tariful pentru un bilet de tratament balnear este cuprins între 1.933,88 lei/bilet şi 2.027 lei/bilet.

Costul unui bilet pentru un pensionar este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia.  

În cazul pensionarilor care au calitatea de asiguraţi ai sistemului public de pensii,  contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total  brut  al  drepturilor  de  pensie şi din câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, respectiv din venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia.

În cazul asiguraţilor (angajaţilor) al căror câştig brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear, iar în cazul în care câştigul brut realizat este mai mare decât câştigul salarial mediu brut, se achită preţul integral al biletului de tratament balnear.

Durata sejurului este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile cu 3 mese pe zi + 3 proceduri.