Aproape 2.500 de bistrițeni au semnat petiția împotriva proiectului privind modernizarea Pieței Centrale

O petiție inițiată de COALIȚIA PENTRU BIODIVERSITATE Bistrița a fost semnată de aproape 2.500 de persoane. Petiția a fost inițiată după ce Primăria Bistrița a făcut public un proiect care vizează modernizarea Pieței Centrale din jurul Bisericii Evanghelice, dar care prevede tăierea mai multor arbori din centrul istoric. În fapt, se dorește eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament.

Inițiatorii petiției intitulată ”Nu vrem Piața Centrală mineralizată” solicită Consiliului Local al municipiului Bistrița și primarului Ovidiu Crețu următoarele:

1. Renunțarea la eliminarea perimetrelor înierbate, a rondourilor pentru flori și tăierea aproape în totalitate a celor 104 arbori existenți, din care 64 de aliniament în cadrul proiectului „Modernizare Piața Centrală”.
2. Restrângerea la maxim a suprafeței de teren care se dorește „mineralizată” – maxim 20% din cele 2 hectare cât reprezintă Piața Centrală.
3. Organizarea mai multor sesiuni de dezbatere publică și consultare a specialiștilor din cadrul ONG-urilor de profil înainte de stabilirea propunerii finale de proiectare.

De asemenea, inițiatorii petiției mai spun că ”Bistrița nu-și mai permite să piardă niciun copac sănătos și niciun metru pătrat de iarbă dintr-un capriciu a vreunui edil. Un oraș modern – smart city – ocrotește și protejează spațiile verzi, se modernizează și se dezvoltă într-o strânsă dependență cu mediul natural. Arborii sunt viețuitoare, nu obiecte. Spre deosebire de multe vietăți ce au o existență efemeră, viața arborilor se numără în decenii și în secole, în anumite cazuri excepționale chiar în milenii. Grila bazată pe durata vieții omului devine oarecum derizorie dacă privim desfășurarea evenimentelor „prin ochii arborilor”! Arborii (și restul vegetației din Piața Centrală) ar trebui considerați un patrimoniu viu moștenit de la părinții și bunicii noștri, un capital natural pe care avem datoria de-al îngriji corespunzător și de a-l transmite generațiilor ce vor veni. Noi, bistrițenii dorim să ne bucurăm și în anii care vin de identitatea acestui spațiu arhitectural unic, motiv pentru care considerăm că la Bistrița a venit vremea să regândim modul cum ne raportăm la spațiile verzi, la viața non-umană din jurul nostru, la natură în general”.

Până acum aproape 2.500 de bistrițeni s-au alăturat inițiativei și au semnat petiția, inițiatorii propunându-și să adune 3.000 de semnături. În continuare, petiția intitulată ”Nu vrem Piața Centrală mineralizată” poate fi semnată aici.

One comment

  1. Balan Marius -ecologist PV

    Stimata redactie. S-a trecut de 3000 aseara. Va comunicam ca doi oameni trecuti de 60 de ani, mos Marius Balan si mos Vasile Man impreuna au strans pe tabele direct de la bistriteni 700 de semnaturi. Ceea ce au transmis localnicii prin viu grai la adresa initiatorilor acestei magarii, nu poate fi descris aici. Pe cuvant de onoare.