Aproape 500 de amenzi, de peste 120.000 de lei, aplicate de polițiști în weekend

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au desfășurat acțiuni în trafic, pentru creşterea siguranţei celor care circulă pe drumurile publice, scopul principal urmărit de polițiști fiind acela de a preveni accidentele rutiere și de a-i determina pe participanții la trafic să nu se abată de la respectarea regulilor rutiere.

În cadrul acțiunilor au fost efectuate verificări în trafic, fiind oprite pentru control peste 800 de autovehicule și legitimate peste 1.000 de persoane. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate aproape 470 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de aproximativ 121.000 de lei, atât pentru nereguli la regimul rutier, cât și pentru încălcarea altor acte normative.

O atenție deosebită a fost acordată depistării celor care conduc sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive, fiind efectuate aproape 400 de testări cu aparatele etilotest și drugtest.

Nu puțini au fost șoferii prinși în timp ce conduceau mașini deși se aflau sub influența băuturilor alcoolice, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud oferind și câteva exemple în acest sens:

  • La data de 29 septembrie, polițiștii de la Secția 7 Poliție Rurală Sângeorz-Băi  au oprit în trafic pentru control un autoturism care circula pe Drumul Național 17D, prin localitatea Rodna. La volan a fost identificat un bărbat de 64 de ani, din localitate, iar în urma testării etilotest rezultatul indicat a fost 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la spital pentru a-i fi prelevate probe biologice de sânge, în vederea determinării alcoolemiei. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.
  • La data de 30 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției orașului Sângeorz-Băi au oprit în trafic, pe Drumul Național 17D în Rodna, un autoturism. La volan a fost identificat un bărbat de 38 de ani, din Mangalia, județul Constanța. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice suspendat. Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând valoarea de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunile de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducere a unui autovehicul având dreptul de conducere suspendat.
  • La data de 30 septembrie, un bărbat de 36 de ani, din Petriș a fost oprit de polițiști în trafic, pentru control. Acesta conducea un autoturism pe o stradă din Bistrița și, întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, în urma testării drugtest au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm faptul că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, bărbatul fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. În cauză a fost întocmit dosar penal privind infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • La data de 30 septembrie, polițiștii Serviciului Rutier au depistat în trafic și au oprit pentru control un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din Cluj-Napoca. Bărbatul a fost testat cu aparatul drugtest, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive. Aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, bărbatul fiind condus la spital pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise. Cercetările în acest caz sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • La data de  30 septembrie, în cadrul controalelor desfășurate în trafic, polițiștii Serviciului Rutier au depistat, în flagrant delict, un conducător auto aflat sub influența băuturilor alcoolice. Tânărul, identificat ca fiind de 20 de ani, din Bistrița Bârgăului, a fost testat etilotest, rezultatul indicat fiind 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea determinării alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor, s-a constatat faptul că acesta are suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducere a unui vehicul fără permis de conducere.  
  • La data de 1 octombrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au oprit pentru control un autoturism care se deplasa prin Dobric. La volan a fost identificat un bărbat de 30 de ani, din Beclean. Testarea cu aparatul etilotest a bărbatului a indicat o valoare de 0,50 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind ulterior condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. În acest caz, polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit cu privire la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
  • La data de 1 octombrie, tot în Dobric, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Petru Rareș au oprit pentru control un alt vehicul, condus de un bărbat de 44 de ani, din Săsarm. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că autoturismul condus de bărbat este radiat din circulație de la finalul anului 2021. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,38 mg/l alcool în aerul expirat. În cauză polițiștii au reținut permisul de conducere al șoferului pentru 90 de zile conform OUG 195/2002, fiind sancționat contravențional. Cercetările sunt continuate de către polițiști în cadrul unui dosar penal cu privire la infracțiunea de punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Scopul acțiunilor de acest ale polițiștilor este acela de a descuraja săvârșirea de fapte contravenționale sau penale și creșterea gradului de siguranță publică și a traficului rutier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *