Aproape 60 % din personalul din învăţământ va participa la greva generală

 -  - 


Aproximativ 60 % din personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din județul Bistrița-Năsăud va participa, începând de luni, 22 mai, la greva generală din sistemul de Educație, a anunțat vineri șeful Inspectoratului Școlar Județean, Cristian Nicula.

”Un procent de 57,8% din personalul din didactic, didactic auxiliar și nedidactic din județul Bistrița-Năsăud va participa de luni, 22.05.2023, la greva generală. Conform art. 153 alin (5) din Legea 367/2022, greva se desfășoară cu prezența  greviștilor în incinta unității. În situația în care în unitatea școlară vor fi prezenți elevi, aceștia vor fi supravegheați de cadrele didactice care nu sunt în grevă. Cadrele didactice care sunt în grevă vor fi prezente la școală și vor semna în condica de prezență „GREVĂ”. De asemenea, personalul didactic auxiliar și cel nedidactic, aflat în grevă, va fi prezent în unitatea școlară și va asigura paza patrimoniului fără a-și desfășura activitatea. Accesul elevilor în unitățile școlare nu va fi restricționat”, a declarat Cristian Nicula.

Pe de altă parte, unele unități de învățământ din județ au anunțat părinții că elevii trebuie să rămână acasă începând de luni, pe termen nelimitat.

Spre exemplu, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița a transmis părinților: ”Vă anunțăm că începând de luni, 22 mai 2023, toate cadrele didactice din școala noastră, în unanimitate, vor intra în grevă generală, pe termen nelimitat, cel puțin până la acceptarea revendicărilor noastre. Ca urmare, cadrele didactice nu vor fi plătite pe timpul grevei, nu vor intra la clase sau la ore, deci elevii vor trebui să rămână acasă! În speranța că ne înțelegeți cerințele și că sunteți solidari cu noi, vă mulțumim pentru înțelegere! Vom reveni cu detalii atunci când situația o va impune și elevii vor trebui să se întoarcă la clasă, în bănci!”.

Reamintim că sindicatele din Educaţie au decis să declanşeze greva generală în sistemul de învățământ, pe fondul unor nemulțumiri legate în cea mai mare parte de salarii.

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Loading

bookmark icon

One thought on “Aproape 60 % din personalul din învăţământ va participa la greva generală

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.