Aproximativ 10 la sută din populația județului Bistrița-Năsăud s-a vaccinat împotriva COVID-19

FOTO: arhivă

Aproximativ 10 la sută din populația județului Bistrița-Năsăud s-a vaccinat cu cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19, susține prefectul Stelian Dolha. În opinia acestuia, cifrele privind campania de vaccinare de la nivel județean sunt ”încurajatoare”.

Cred că avem vaccinată aproximativ 10 la sută din populația județului Bistrița-Năsăud. În comparație cu începutul vaccinării, astăzi, în județul Bistrița-Năsăud, lucrurile merg bine, chiar dacă mai sunt și cârcotași. Am început timid, cu 3 – 4 fluxuri de vaccinare, și am ajuns la 13 fluxuri, plus cele două de la Armată și Poliție. Practic, 15 fluxuri de vaccinare funcționează astăzi în Bistrița-Năsăud. În cifre, vorbim despre 36.638 de doze aduse în județ. Până la această oră, 33.729 au fost administrate, dintre care 10.289 deja cu rapelul făcut, iar cu prima doză – 20.440. Acestea sunt cifrele de astăzi și eu spun că sunt încurajatoare. Lumea își dorește să se vaccineze și o spun încă o dată – vaccinarea e singura soluție să scăpăm din această pandemie. Mi-aș dori și eu să ajungem ca și Israel și cred că aceasta este soluția – ca 50 la sută din populația țării să fie vaccinată. Abia atunci putem vorbi de o imunizare și de o siguranță a noastră. Cred că acest lucru o să se întâmple în toamnă”, a spus Stelian Dolha, miercuri, într-o ședință a Colegiului Prefectural.

La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a venit cu o serie de completări cu privire la campania de vaccinare împotriva COVID-19.

Aceasta a precizat că în majoritatea centrelor de vaccinare din județ se administrează vaccinul produs de compania Pfizer/BioNTech. În județ funcționează doar trei centre în care se administrează vaccinul Moderna – la Teaca, Maieru și Beclean – și două în care se administrează vaccinul AstraZeneca – la Beclean și la Bistrița (la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență).

”Din păcate, adresabilitatea la centrele unde se administrează vaccinul AstraZeneca a scăzut în ultima perioadă. Eu sper ca lumea să se răzgândească pentru că vaccinul a fost declarat sigur de către Agenția Națională a Medicamentului și avem și noi cazuri vaccinate, care nu au avut probleme deosebite și care au dezvoltat chiar și anticorpi”, a spus dr. Anca Andrițoiu.

În ceea ce privește stocul de vaccin, dr. Anca Andrițoiu a completat că nu sunt probleme din acest punct de vedere.

În acest moment, în județ există vaccin de toate felurile. Nu am mai avut probleme în aprovizionare. Aducem cam de două ori pe săptămână vaccin de la Cluj. (…) Suntem în discuții și vrem să vedem dacă să extindem vaccinarea și la nivelul cabinetelor medicilor de familie. Deocamdată am solicitat medicilor de familie să își exprime disponibilitatea pentru a participa la campania de vaccinare. Încă nu știm exact care vor fi condițiile, urmează să ni se transmită de la București aceste date. Urmează să sosească și vaccinul Johnson. Acela se administrează într-o singură doză și va fi mai ușor de administrat, dacă se pune problema vaccinării la cabinetele medicilor de familie”, a adăugat dr. Anca Andrițoiu.

Sursa citată a adăugat că majoritatea persoanelor care s-au vaccinat până acum provin din categoria celor cu vârste peste 65 de ani sau din cea a persoanelor cu boli cronice.