Aquabis SA face precizări cu privire la motivele reale care provoacă inundarea străzilor din Bistrița

Compania Aquabis SA, principalul furnizor al serviciilor alimentare cu apă și canalizare din județul Bistrița-Năsăud, a făcut, prin intermediul unui comunicat de presă, o serie de precizări cu privire la motivele reale care provoacă inundarea străzilor, reacția venind după ce viceprimarul Sorin Hangan a spus că Aquabis ar trebui să întoarcă o parte din banii încasați de la populație către investiții în redimensionarea țevilor. 

”Ca urmare a multiplelor acumulări de apă pluvială din diverse zone ale orașului, cauzate de ploile torențiale căzute în aceste zile, aducem la cunoștința cetățenilor o serie de precizări ce surprind factorii și motivele reale care provoacă inundarea străzilor. Încă de la început ne asumăm implicarea activă în rezolvarea acestei situații. Totodată, înștiințăm conducerea Primăriei Bistrița că gestionarea apei pluviale și principalele colectoare ale acesteia se află exclusiv în sfera sa de atribuție, implementarea de soluții pentru reglementarea acestor probleme revenind acesteia. Adăugăm faptul că singurele investiții ale Primăriei din municipiul Bistrița în zona rețelelor de alimentare cu apă și canalizare sunt cele de pe străzile Falezei și Gheorghe Șincai și branșarea blocurilor ANL”, se arată în comunicatul de presă al Aquabis SA.

Compania adaugă că rezolvarea problemei apei pluviale, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă vorbim despre debite impresionante, se poate realiza numai prin construirea de rigole de colectare și descărcare în râul Bistrița.

”A.D.I. Apă-Canalizare este o instituție constituită din voința de cooperare și de asociere a unităților administrativ teritoriale din județul nostru, în vederea reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării sistemelor de utilități publice. Fără această formă de organizare, Aquabis ca operator unic regional nu ar fi avut acces la programele majore de investiții. Aquabis, conform prevederilor Contractului de delegare, plătește o redevență către A.D.I. Apă-Canalizare, care ulterior se reconstituie în contul Aquabis pentru asigurarea surselor necesare achitării ratelor la creditele angajate pentru cofinanțarea programelor de investiții, POS Mediu și POIM”, a mai explicat compania.

Totodată, conducerea Aquabis SA a mai menționat că, întrucât lucrările de pe axe nu se corelează cu cele de pe POIM, trebuie găsite soluții punctuale.

”Aquabis a găsit soluții pentru strada General Grigore Bălan. Amintim faptul că Primăria Bistrița a întârziat demararea Programului Operațional Infrastractură Mare (POIM) în Bistrița cu cel puțin 1 an prin faptul că nu a furnizat străzile care aparțin domeniului public, deși Aquabis obținuse autorizație de construcție. În concluzie, recomandăm domnului viceprimar Sorin Hangan să se informeze temeinic, înainte de a face acuzații. Oamenii au nevoie de implicare și de soluții. Ne arătăm totala deschidere și implicare în soluționarea acestei situații”, se mai arată în comunicat.