Asociația Produs în Bistrița-Năsăud: Artizanii primăverii dau viaţă cetăţii

Între 24 februarie și 8 martie, în centrul municipiului Bistrița, artizanii primăverii dau viață miturilor și simbolurilor prin creații meșteșugite cu suflet, anunță Asociația Produs în Bistrița-Năsăud.

Prilej de bucurie, Dragobetele, Mărţişorul şi Ziua Femeii – sărbători ce se întind pe o perioadă de două săptămâni – sunt strâns legate de simboluri precum fertilitatea, fecunditatea, vitalitatea. Este momentul în care natura renaşte şi, odată cu ea, reînvie şi iubirea.

Dragobetele marchează ziua în care întreaga suflare sărbătoreşte înnoirea firii şi se pregăteşte pentru venirea primăverii. Este o nuntă a naturii şi a omului cu natura. În anumite zone din România, Dragobetele se sărbătorea pe 1 Martie, probabil nu întâmplător, dacă ne gândim la semnificaţiile mărţişorului şi la originile geto-dace comune acestor obiceiuri.

Dăruit de 1 Martie, mărţişorul este considerat un obiect cu proprietăţi magice, protectoare sau vindecătoare: este purtător de noroc, sănătate, are darul de a înfrumuseţa şi a „încălzi” sufletele. În mod tradiţional, un şnur împletit din fire albe care simbolizează puritatea, începutul, renaşterea naturii şi fire roşii – vitalitate, sănătate, frumuseţe, iubire, mărţişorul este confecţionat astăzi în cele mai diverse moduri, în funcţie personalitatea celor care „îi dau viaţă”. În anul 2017, mărţişorul a fost înscris de UNESCO, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, în urma demersurilor comune întreprinse de România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, tări în care mărţişorul este un element cultural de patrimoniu.

Având rădăcini nu foarte îndepărtate, Ziua Internaţională a femeii elogiază rolul şi importanţa femeii în viaţa socială, economică şi politică şi, în acelaşi timp, trage un semnal de alarmă cu privire la discriminarea şi violenţa împotriva femeilor, care îşi fac încă simţită prezenţa în multe părţi ale lumii. A fost sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie, în 1975, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU.

Învăluiţi de acest univers încărcat de gingăşie, puritate, energie şi frumuseţe, urmaşii vestitelor bresle ale cetăţii Bistriţei au simţit să readucă cetatea la viaţă. Meşteşugari, artizani, producătorii locali şi-au pus talentul, imaginţia, emoţiile în creaţii autentice, tradiţionale sau de inspiraţie tradiţională, originale, 100% manuale.

La Târgul Breslelor Moderne – Artizanii primăverii, 24 februarie – 8 martie, pe Pietonal (zona din vecinătatea Bisericii Evanghelice), sărbătorim iubirea, primăvara, feminitatea cu produse inspirate din poveştile locului, realizate de cei ce le cunosc semnificaţia şi menirea.

Cadouri și mărțișoare unicat, realizate manual, tradiționale sau de inspirație tradițională, cu tușe moderne sau inspirate din natură vor fi expuse la Târgul Breslelor Moderne – Artizanii primăverii

Asociația Produs în Bistrița-Năsăud