Astăzi, grevă de avertisment în învățământ. Ce le-a cerut ministrul Educației profesorilor

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor fi miercuri, în intervalul orar 11:00 – 13:00, în grevă de avertisment și nu vor susține cursuri. În acest context, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel la profesori să supravegheze elevii.

“Eu fac apel la cadrele didactice, care, sigur, trebuie să desfăşoare protestul la şcoală, să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele, pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem nici necazuri familiilor care ştiu că au copiii la şcoală în anumite intervale orare. Deci fac apel la cadrele didactice, care ştiu că sunt extrem de responsabile şi ţin foarte mult la starea de bine a copiilor, să poată să efectueze această perioadă de supraveghere fără să renunţe la greva de avertisment deja anunţată. Cred că se poate realiza acest lucru şi semnalele noastre sunt că în majoritatea cazurilor lucrurile aşa se vor întâmpla”, a spus ministrul Ligia Deca la postul de televiziune Digi 24.

Sindicaliștii din Educație au anunțat că, în situația în care revendicările lor nu vor fi soluționate, greva de avertisment de miercuri ar putea fi urmată de o grevă generală în 22 mai.

În ceea ce privește posibilitatea declanșării grevei generale, ministrul Educației şi-a exprimat speranţa că nu o să se ajungă în această situație.

Miercuri, liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar se vor întâlni cu reprezentanții Ministerului Educației pentru stabilirea, de comun acord, a unui calendar al negocierilor. O astfel de întâlnire, la care a participat și ministrul Ligia Deca, a avut loc și marți, când s-a decis constituirea Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar.

Sindicaliștii din Educației solicită majorarea salariilor, creșterea investiţiilor în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.

ACTUALIZARE

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar a anunțat că în 10 unități de învățământ nu se desfășoară grevă. Aceste sunt:

  • Școala Profesională Târlișua
  • Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Lacrima
  • Școala Gimnazială Parva
  • Liceul Teoretic Sanitar Bistrița
  • Scoala Gimnazialā „Dsida Jenő” Vita
  • Școala Gimnazială Ilva Mare.
  • Grădinița cu Program Prelungit Căsuța cu povești
  • Școala Gimnazială ”Iacob și Ioachim Mureșanu” Rebrișoara.
  • Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr 1
  • Liceul Teoretic ”Radu Petrescu” Prundu Bârgăului.

One comment

  1. Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au fost astăzi, 17 mai, 2023 în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00 – 13.00, timp în care cursurile au fost suspendate, conform anunţului anterior al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţionale „Alma Mater”.
    Decizia a fost luată privind declanşarea grevei generale în învăţământ, începând din data de 22 mai 2023, ca urmaare a rezultatelor unui Referendum din 18 aprilie 2023, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional. În urma rezultatelor referendumului organizat, peste 71% din cadrele didactice au fost de acord cu declanșarea unei greve generale pe 22 mai, 2023. De altfel Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an, când au pichetat sediul Guvernului timp de două zile respectiv, pe 25 şi 26 aprilie si cu toate astea nu au existat reacţii din partea autorităţilor. Abia astăzi , la ora 13:00 pe agenda premierului Nicolae Ciucă au apărut, primele consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie. In cazul că nu se va ajunge la un rezultat , liderii sindicali sunt dispusi să meargă până la capăt avertizând guvernul că este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, astfel că ar putea fi bulversate examenele naţionale, respectiv Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *