Magistrații protestează față de modificările aduse Legilor Justiției și Codurilor Penal și de Procedură Penală

Magistrații din mai multe județe din țară au anunțat că vor protesta, astăzi, față de modificările aduse la Legile Justitiei și Codurilor Penal și de Procedură Penală.

Magistrații vor manifesta, în fața instanțelor, îmbrăcati în robe, protestele urmând să se desfășoare între orele 12:00 și 13:00. O astfel de acțiune se va desfășura și la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat că judecătorii și procurorii din județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud vor ieși în stradă.

Luni, între orele 12-13, judecătorii și procurorii din județele Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud vor ieși în fața tribunalelor, îmbrăcați în robe! Ei vor protesta împotriva modificărilor aduse la legile justiției și a Codurilor Penal și de Procedură Penală. Sperăm că la fel vor proceda magistrații din celelalte județe ale țării.

Magistrații români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o rușine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane.
În momentul de față judecătorii penaliști și procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest.

Așadar, luni vom anunța și noi: SUNTEM CU OCHII PE VOI! Dacă trebuie să iasă și magistrații în stradă sa înțelegeți că e groasă, atunci o să facem și asta, să vuiască Europa!” – a anunțat Danileț pe contul său de Facebook.

Reacția magistraților vine în contextul în care modificările propuse la Codul Penal și de Procedură Penală urmează să fie discutate astăzi în Comisia Iordache.

Potrivit presei naționale, printre amendamentele propuse de PSD, ALDE și UDMR la Codurile Penale se numără:

  • interzicerea oricărei comunicări publice referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală și de judecată;
  • interzicerea prezentării publice a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare;
  • audierea unei persoane să nu poată dura mai mult de 6 ore din 24;
  • procurorii să fie obligați ca, imediat după înregistrarea unei sesizări care privește o persoană, să anunțe acea persoană;
  • dezincriminarea mărturiei mincinoase.

FOTO: Facebook