Atenție, pescari! De vineri, prohibiție generală la pescuit

 -  -  51993


Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud informează că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat un ordin prin care a stabilit perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și cu privire la zonele de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2021. În baza acestui ordin, în acest an, prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial este de 60 de zile, începând din 9 aprilie și până pe 7 iunie inclusiv.

Pe toată perioada de prohibiție, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud și reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Bistrita-Năsăud vor desfășura acțiuni pe linia verificării respectării acestor prevederi legale pe toate cursurile de apă din județ și pe Lacul Colibița.

”Pentru a nu a mai fi puși în situația de a sancționa, reamintim că în conformitate cu prevederile art. 58 din O.U.G nr. 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura, pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de pește sau alte viețuitoare acvatice vii, efectuate fără permis în habitatele piscicole naturale, respectiv pescuitul recreativ al oricăror specii de pești și a altor viețuitoare acvatice sub dimensiunile minime legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 300 și 600 lei. De asemenea, art. 59 a aceluiași act normativ, prevede faptul că pescuitul recreativ și sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace al peștilor și al altor viețuitoare acvatice în perioada de prohibiție și în zonele de protecție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei și cu reținerea și suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau a autorizației, după caz”, precizează Jandarmeria Bistrița-Năsăud.

Totodată, sursa citată adaugă că accesul la resursele acvatice vii în vederea practicării pescuitului recreativ în habitatele piscicole naturale contractate de către asociațiile de pescari recreativi se face în baza permisului de pescuit recreativ.

În speță, AJVPS deține contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreativ pentru habitatele piscicole naturale din județ, deci poate să elibereze permise de pescuit recreativ emise de A.N.P.A. București. În concluzie, la solicitarea organelor de control, persoana controlată trebuie să prezinte permisul de pescuit recreativ conform Deciziei nr 209 din 10.04.2019, emise de președintele ANPA”, mai arată Jandarmeria Bistrița-Năsăud.

Legitimația sportivă de pescuit sau așa-zisa Autorizație sportivă de pescuit, (ambele emise de Federația Română de Pescuit Sportiv), sunt documente care nu conferă dreptul de a pescui în habitatele piscicole naturale, spun jandarmii.

Potrivit IJJ Bistrița-Năsăud, aceste înscrisuri atestă doar faptul că persoana în cauză face parte dintr-o federație de pescari sportivi, cu personalitate juridică, non-profit, constituită pe principiul liberei asocieri.

5 notes
1118 views
bookmark icon

4 thoughts on “Atenție, pescari! De vineri, prohibiție generală la pescuit

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *