Au câștigat BĂTĂLIA, NU și războiul! Pădurea de la Tărpiu NU se taie, deocamdată! Celula 2 se construiește deasupra depozitului actual! Pe viitor, nu se știe unde se extinde MARELE depozit!

 -  -  2283


Protestul organizat de cetăţenii din localitatea Tărpiu prin intermediul căruia şi-au exprimat nemulţumirile faţă de posibilitatea amenajării unor noi celule pentru depozitarea gunoaielor pe o suprafaţă importanta de pădure de pe raza comunei Dumitra nu a fost în zadar. Oamenii au reuşit să înduplece administraţia judeţeană.

A fost vorba de un schimb amiabil între Primăria Dumitra şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Nimeni nu a forţat mâna nimănui. Ca să se ştie adevărul, toată această discuţie a pornit în 2017, de Zilele comunei Dumitra, când domnul Nimigean din partea cetăţenilor din Tărpiu, primarul Gheorghe Bălăjan, subsemnatul şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistrţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, am avut o discuţie despre ce am putea face ca să îmbunătăţim situaţia de la groapa de gunoi Tărpiu. Ideea a venit tot din partea domniilor lor, care au spus să mutăm celulele mai în spate, după deal, în liziera pădurii, deci nu în mijlocul pădurii cum se spunea şi acolo să facem celula doi şi trei pentru că este un loc mai ferit, pentru că este o groapă şi masele de aer  nu s-ar mai deplasa atât de repede spre localitatea Tărpiu. Plus că defrişarea s-ar fi făcut pe 5,6 hectare de pădure, iar restul ar fi fost o perdea care era în jurul celulei doi şi trei care ar fi asigurat izolarea şi o stabilitate mai bună a gropii de gunoi. Mai mult, noi am spus că prin schimbul de teren le vom pune la dispoziţie 12 hectare din cele 21 din perimetrul actualului proiect Sigur că noi am susţinut ca domnul primar să poate să rezolve toate utilităţile pe raza localităţii Tărpiu. Însă, când s-au încheiat lucrările privind utilităţile au spus <<Mulţimin, dar noi nu mai suntem acum de acord>> şi au început să vină oamenii foarte bine organizaţi” a declarat Ioan Ţintean.

Țintean zice că-i bătălie politică și renunță la defrișarea pădurii ! Celua 2 se construiește peste actualul amplasament! 

În opinia sa oamenii ar fi fost influenţaţi politic pentru a nu mai fi de acord cu acest posibil schimb.

În condiţiile date, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a renunţat la ideea de a amenaja cele două celule pe o suprafaţă a fondului forestier de pe raza localităţii Tărpiu.

Conducerea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a luat decizia de a renunţa la ideea de amenajare a noilor celule în zona fondului forestier. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, oferă clarificări cu privire la acest subiect care a strârnit o serie de controverse.

Ioan Ţintean spune că întreaga poveste ar fi început în anul 2017 şi că propunerea ar fi venit chiar din partea primarului comune Dumitra, Gheorghe Bălăjan şi a unui reprezentant al cetăţenilor din localitatea Tărpiu.

Țintean spune că el nu-i de vină! Zice că Dan Nimigean și Bălăjan au venit cu ideea depozitului din pădure! Îl credeți?

“Cert este că am închis orice discuţie definitivă cu cetăţenii. Nu se mai doreşte să se facă acest schimb şi prin urmare i-am anunţat pe conducătorii companiei Vitalia că le vom preda amplasamentul prevăzut în proiectul iniţial pentru celula doi şi că la anul vom închide celula unu, care acum e plină în proporţie de 80 la sută. Eu prevăd că până la finele anului viitor va fi plină de tot. În aceste condiţii, ei vor trebui ca până la acea dată să aibă proiectată şi executată celula doi” a mai declarat Ioan Ţintean.

2 bookmark
0 notes
8 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.