Au uitat să monteze sistem de drenaj la pârtia de schi și de-asta s-a prăbușit lacul de acumulare! Crețu aberează și zice că natura e de vină… că a plouat! Concret: se alocă de la buget încă 40.000 de euro pentru reparații!

Pârtia de schi din Wonderland toacă banul public în continuare! La ultima ședință ordinară, consilierii locali au votat o rectificare bugetară, prin care se alocă 100.000  de euro pentru reparații și supimentări echipamente la pârtia de schi.

Asta deoarece lacul de acumulare, realizat pentru alimentarea tunurilor de zăpadă s-a prăbușit. În urma ploilor din ultima vreme, terenul a suferit alunecări și lucrarea a fost compromisă.

NU au realizat sistem de DRENAJ, lucru obligatoriu în cazul de față! Ovidiu Crețu decontează această gafă monumentală !

Discuțiile din Consiliul Local au fost puerile de-a dreptul. Ovidiu Crețu a explicat tuturor că sunt cauze naturale, imprevizibile și de fapt ploaia a făcut ca o porțiune de deal să alunece. În realitate, însă NU s-au realizat sisteme de drenaj. Excepție face doar zona de pârtie, unde s-au executat șanțuri transversale.

Drept dovadă, suprafața respectivă este impecabilă, fără urme de alunecare. În schimb, zona unde sunt amplasați stâlpii de telescaun a fost ignorată atât de proiectant cât și de executant și NU s-a luat în calcul posibilitatea alunecărilor. Este fix porțiune care prezintă alunecări!

Fără drenaje pe suprafața de funcționare a telescaunului s-a produs o alunecare de teren.

Crețu zice că PLOAIA e de vină! Din bani publici, se alocă 40.000 de euro pe reparații și încă 60.000 de euro pentru suplimentarea echipamentelor. TOTAL: aprox. 100.000 de euro

„Poate că peste 5 ani 10 ani se mai întâmplă o alunecare și mai băgăm niște bani în deal…. este un fenomen natural, venit de sus cu care nu ne putem pune.. trebuie să găsim rezolvare.” – a declarat Ovidiu Crețu.

Pare incredibil cum specialiștii NU au luat în calcul un lucru elementar: și anume faptul că dealurile din jurul Bistriței prezintă alunecări, iar suprafața argiloasă se va mișca la prima inundare.

În ce privește pârti de schi, firma care a proiectat investiția NU a dimensionat corect necesarul de echipamente. În consecință, Primăria Bistrița va cumpăra încă 4 tunuri de zăpadă, investiți pentru care s-au alocat 258.000 de lei. (60.000 de euro). Plus 180.000 de lei (40.000 de euro) pe reparații.

Toate aceste gafe sunt decontate de Ovidiu Crețu și demonstrează că de acest proiect s-au ocupat amatori care NU au realizat drenaje, NU au dimensionat corect echipamentele , au uitat să realizeze o variantă pentru începători ( care s-a contruit ulterior).

Firma care a proiectat pârtia de schi a falimentat și NU poate fi trasă la răspundere, constructorul poate invoca lipsa acestui sistem de drenaj în proiectul propriu-zis, în timp ce Ovidiu Creu spune că ploaia e de vină! În opinia lor: niciun vinovat pentru calitatea lucrărilor la pârtia din Wonderland! Concret: la 1 an de la inaugurare, se mai pompează 100.000 de euro pentru remedierea situației!

Pârtia de pe Dealul Cocoșului are cea mai joasă altitudine din țară: pornește de la 676 metri și ajunge la 418 metri și are 1.200 metri lungime. A fost realizată cu bani din bancă! Până acum, pârtia de schi a costat 5 milioane de euro. În 2016, pentru pârtia de schi din Wonderland, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar. TOTAL: 26 milioane de lei fără TVA (peste 5 milioane de euro).

One comment

  1. Adrian Florin Chereji

    Aia nu-i variantă ocolitoare. In zilele în care s-a schiat foarte mulți coborau cu schiurile în spate cca 400 m până la zona cu panta mai lină.
    Nu este corelație între debitul pompei care umple lacul (umplerea se face în 10-11 zile) și pompele care alimentează tunurile de zăpadă (golirea lacului se face în 3-4 zile dacă tunurile funcționează 8-10 ore/zi). Dacă mai pun 4 tunuri lacul se va goli și mai repede.
    Pentru a acoperi toată suprafața pârtiei cu un strat acceptabil de zăpadă artificială trebuie cca 20.000 mc de apă, de patru ori volumul lacului.