Au venit la Primărie și cer ordine pe Urbanism. Mai mulți cetățeni vor reguli CLARE pentru blocurile MICI! Scandalul a-nceput de la BLOCUL cu 10 etaje ce se vrea ridicat pe zonă de 4 etaje!

Mai mulți locuitori din zona Calea Moldovei- Grănicerilor au venit joi, la ședința de Consiliu Local și au cerut explicații pentru modul în care Serviciul Urbanism gestionează dezvoltarea orașului.

Oamenii au luat cuvântul și au expus mai multe nereguli în privința investițiilor realizate pe strada Grănicerilor și pe Calea Moldovei.

Primarul Ioan Turc este OBLIGAT să facă ordine-n URBANISM!

Revoltați, aceștia au cerut primarului și Consiliului Local să reglementeze blocurile de mici dimensiuni.

La Bistrița, orice investitor poate construi locuințe de 2 etaje, însă NU este reglementat numărul de apartamente pe fiecare unitate locativă.

Teoretic, Regulamentele de Urbanism sunt restrictive în ce privește înălțimea, modul în care sunt afectate vecinătățile, procentul de ocupare a terenului, locurile de parcare, etc dar cu toate astea, investitorii construiesc fără probleme! Asta deoarece regulamentele sunt modificate radical prin planuri zonale sau de detaliu.

În cele 3 MANDATE ale lui Crețu, la Bistrița s-a construit HAOTIC: cu PUZ-uri care au modificat RADICAL restricțiile!

De 10 ani încoace, la Bistrița, Planul Urbanistic General este modificat prin diverse PUZ-uri și astfel sunt ANULATE restricțiile impuse. Se ajunge în situația în care un investitor poate ridica blocuri de 10 etaje pe parcelă cu restricții de 4 etaje.

Serviciul Urbanism din Primăria Bistrița a scăpat de sub control situația locuințelor colective și în municipiu NU mai există zone de case. Regimul de înălțime din anumite zone reglementate anterior prin Planul Urbanistic General se modifică ușor, prin PUZ-uri și PUD-uri ulterioare. Au fost cazuri când o zonă întreagă și-a schimbat funcțiunea, pentru a se putea construi blocuri între case sau modifica regimul de înălțime al zonei. 

Ședința a fost condusă de Florin Urâte, care a propus o dezbatere pentru a reglementa blocurile de mici dimensiuni. NU s-a stabilit clar când va avea loc această dezbatere, dar subiectul privind aceste reglementări a revenit în discuție.

Proiectul privind BLOCURILE mici e la sertar! Câteva propuneri „de urgență”:

“a. Numărul maxim de apartamente: 7 apartamente

b. Număr de apartamente în funcție de suprafața terenului

• min.500 mp – 2 (doua) apartamente

• min.700 mp – 3 (trei) apartamente

• min.1000 mp – 4 (patru) apartamente

• min.1300 mp – 5 (cinci) apartamente

• min.1600 mp – 6 (șase) apartamente

c. Procentul maxim de ocupare al terenului: POT = 40%

d. Numărul maxim de niveluri:

• S/D + P + 2E (pentru clădirile realizate cu terasă)

• S/D + P + 1 + M (cu condiția ca mansarda să fie realizată pe un singur nivel și fără a depăși în punctul cel mai înalt 4,5 m de la cota de călcare)

• Subsolul și demisolul va fi destinat exclusiv garajelor, locuirea în aceste spații fiind interzisă

e. Regimul maxim de înălțime: înălțimea la coama nu va depăși 12 m măsurați de la cota terenului sistematizat

f. Necesarul de locuri de parcare:

• Se va asigura un loc de parcare/apartament plus 2 locuri de parcare pentru vizitatori/imobil, în incinta parcelei

• Se interzice amplasarea locurilor de parcare pe fâșia adiacentă aliniamentului sau cu acces direct din spațiu public prin traversarea trotuarului

• Pentru accesul la parcare se va amenaja o cale de acces cu lățimea de min 3 m.

Toate aceste propuneri arată că NOUA administrație va intra-n conflict cu rechinii imobiliari DACĂ va aduce  modificări importante privind regimul de înălțime a blocurilor, numărul de apartamente, locurile de parcare, spațiile verzi etc. De asemenea, se ia în calcul și LEGALITATAEA unui astfel de proiect, care din START ar modifica din mers regulamentele impuse prin PUG.

 În ultimii 2 ani , proiectul a fost retras de 2 ori de pe ordinea de zi și momentan a fost pus la sertar.

TESTUL suprem pentru administrația Turc: blocul familiei Sighiartău de 10 etaje, ce se vrea construit pe parcelă de 4 etaje, în zonă super-aglomerată!

În ce privește BLOCUL familiei Sighiartău, de pe Calea Moldovei, investiția se află la faza de intenție de elaborare PUZ. Ulterior, PUZ-ul va fi supus la vot în plenul Consiliului Local și dacă trece, se poate elibera autorizație de construire.

Vecinii afectați-direct: familia Nicoară și familia Buhuțan susțin că vor sista lucrările și vor merge-n Tribunal pentru ANULAREA autorizației, dacă va fi aprobată varianta cu 10 etaje.

Pe parcela Dacia Service (aprox 100 de ari) se dorește construcția unui cartier cu 220 de apartamente. Spre comparație, cartierul Piața Morii are aproximativ 250 de apartamente. Parcela respectivă permite blocuri de 4 ETAJE și numai prin PUZ, regimul de înălțime poate fi modificat.

Consilierii Locali ar putea bloca investiția, însă totul se joacă politic. PNL deține majoritatea în Consiliul Local: 10 mandate + 2 USR.  PMP are 3 consilieri, UDMR – 1 consilier , Verzii – 1 consilier, PSD – 4 consilieri.

PUZ-ul ar trece cu 11 voturi pentru.

CLICK să vedeți propunerile cetățenilor

https://fb.watch/jGpsSjX4Dw/

Citiți și:

FOTO: Vezi cum arată blocurile cu 9 etaje, propuse de Sighiartăii de la Dacia Service! 220 de apartamente într-o zonă sufocată, pe Calea Moldovei! Cum va juca primarul Turc!

BLOC de 6 etaje, pe strada Grănicerilor, într-o zonă cu restricții de maxim 2 etaje! S-a realizat un P.U.Z pentru a regla situația!

Semnal de alarmă pentru blocul dintre case de pe Șt. O. Iosif! S.O.S la urbanismul Bistriței și la mastodonții apăruți peste noapte!