Aurelia Dan către părinții elevilor din clasele a VIII-a: ”Analizați cu mai multă atenţie opţiunile pe care copiii le pun în fişa de înscriere în învățământul liceal”

Inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud, Aurelia Dan, a cerut părinților elevilor aflați în clasele a VIII-a să analizeze cu ”mai multă atenţie” opţiunile pe care copiii le trec în fişa de înscriere în învățământul liceal.

Într-o conferință de presă, inspectorul școlar general Aurelia Dan a explicat că în acest acest școlar, dat fiind faptul că nu a existat o vacanţă intersemestrială, transferurile elevilor au fost analizate şi aprobate la nivelul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Județean Bistrița-Năsăud.

”Analizând aceste transferuri, ne-a atras atenția un element extrem de important și anume motivul transferurilor. Elevi care au început clasa a IX-a la specializările pentru care au optat la sfârșitul gimnaziului au decis că nu se mai regăsesc în profilul și specializarea pentru care au optat și solicitau transferul la alt profil și chiar la altă școală. Acest lucru ne confirmă o realitate pe care mult timp am tot popularizat-o, aceea că opțiunea elevilor la sfârşitul clasei a VIII-a nu coincide sau coincide prea puţin fie cu dorințele, fie cu interesele lui, fie cu abilităţile pe care le are”, a spus Aurelia Dan.

În acest context, șefa IȘJ Bistrița-Năsăud a transmis un mesaj pentru părinții elevilor aflați în clasele a VIII-a.

Pentru că tot părinţii au fost cei care au venit să ceară transferul, am un mesaj pentru ei: să analizeze cu mai multă atenţie opţiunile pe care copiii le pun în acea fişă, să fie realişti. Dacă nu se adaptează în clasele în care ajung şi dacă nu fac faţă, toate aceste realităţi induc copilului sentimentul de neputinţă și dificultăţile pe care le are nu numai la nivel de învăţătură, ci şi la nivel de adaptare, pot să provoace traume. Multe dintre aceste cereri de transfer au fost însoţite de documente medicale care recomandau schimbarea colectivului şi confirmau o anumită stare de disconfort a copilului în relaţia cu şcoala. Este un semnal de alarmă pe care îl tragem în ceea ce privește această alegere de care sunt responsabili atât părinții, cât și copiii”, a declarat Aurelia Dan.

Sursa citată a adăugat că Inspectoratul Școlar Județean va lansa și un program de orientare şcolară pentru a venit în sprijinul elevilor de clasa a VIII-a, dar și al părinților.

”Vom explica ce înseamnă profil uman, ce înseamnă profil real, câte ore de matematică faci dacă te duci la real, ce tip de matematică faci și așa mai departe, în așa fel încât copiii să înțeleagă ce îi așteaptă. Programul va fi completat și cu oferta educațională există deja , dar și cu teste de aptitudini pe care ne dorim să le aplice consilierii școlari”, a mai spus Aurelia Dan.

Potrivit datelor prezentate de IȘJ Bistrița-Năsăud, în acest an școlar au fost analizate circa 130 de dosare de transfer a preșcolarilor sau elevilor din diferite clase, printre motivele invocate numărându-se și schimbarea domiciliului părinților sau a reprezentanților legali. Printre cele circa 130 de dosare s-au aflat și solicitări privind transferul unor elevi de liceu de la profilul real la profilul uman sau spre Liceul cu Program Sportiv Bistriţa.