FOTO: Autoritățile continuă intervențiile în comuna Negrilești. Prefectul promite că va căuta soluții pentru despăgubirea celor care au suferit pagube consistente

 -  -  1237


Autoritățile din Bistrița-Năsăud continuă intervențiile în comuna Negrilești, pentru a înlătura efectele negative generate de ploile abundente şi vremea rea. Prefectul județului, Stelian Dolha, s-a deplasat în comuna Negrileşti și afirmă că va căuta soluții pentru despăgubirea celor care au suferit pagube consistente.

Potrivit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, în trei localități din comuna Negrilești au fost înregistrate probleme ca urmare a ploilor.

Negrilești Bistrița Năsăud .

Publicată de Cristian Artudean pe Marţi, 9 iunie 2020

”În localitatea Purcărete este afectat DJ 170 pe o porțiune de 50 m, iar cursul unui pârâu s-a mutat pe o uliță. Momentan se lucrează cu un buldoexcavator pentru degajarea aluviunilor și restabilirea cursului apei. În localitatea Breaza au fost afectate culturi agricole și două poduri, iar două gospodării au fost inundate. De asemenea, o stradă din localitatea Negrilești este blocată cu aluviuni”, precizează CJSU Bistrița-Năsăud.

În zonă acționează Comitetul Local pentru Situații de Urgență și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Negrilești cu buldoexcavatoare și motopompe.

Reprezentanții CJSU se află în teren și monitorizează situația în permanență.

Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa informează că echipele mixte continuă intervenţia pentru deblocarea torenţilor, cu două excavatoare (unul pe roţi şi unul pe şenile) şi pentru evacuarea apei din beciuri, cu opt motopompe şi una de mare capacitate. De asemenea, sunt pregătiţi 200 de saci cu nisip, care vor fi folosiţi pentru protejarea localităţii Breaza.

Intervenţiile sunt coordonate în teren de către directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someş-Tisa, Adrian-Liviu Mureşan, directorul tehnic Ioana Diaconescu şi directorul SGA Bistriţa-Năsăud, Teodor Hăşmăşan.

Prefectul Stelian Dolha a mers la Negrilești

De asemenea, marți seara, prefectul Stelian Dolha s-a deplasat în comuna Negrileşti și afirmă că va căuta soluții pentru despăgubirea celor care au suferit pagube consistente.

”Aseară târziu, după aversele de ploaie care au lovit Negrileștiul am evaluat la fața locului proporțiile pagubelor: foarte multe grădini și terenuri agricole inundate, de pe care oamenii nu vor mai culege roade, într-o zonă altfel productivă, beciurile și curțile caselor inundate, străzi și drumuri măturate de apele umflate ale unuia dintre pâraie, rămas nedecolmatat. În această dimineață facem evaluarea, împreună cu ISU și Apele Române, în cel mai scurt timp și căutăm soluții pentru despăgubirea celor care au suferit pagube consistente”, a scris Stelian Dolha, pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

O nouă atenţionare Cod galben

Județul Bistrița-Năsăud se află sub o nouă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 10 iunie, ora 12:00 – 11 iunie, ora 10:00, în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Oltenia, local în Muntenia şi Moldova, precum şi în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 60 l/mp.

De asemenea, în intervalul 10 iunie, ora 9:30 – 12 iunie, ora 23:00, va fi în vigoare o informare de vreme instabilă în cea mai mare parte a ţării. Pe parcursul acesteia se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15 – 35 l/mp.

ANM mai precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine ridicată până la finalul săptămânii în curs.

Sfaturi preventive

Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență recomandă populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, autoritățile fac apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

În situaţia manifestării vântului puternic, se recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Aseară târziu, după aversele de ploaie care au lovit Negrileștiul am evaluat la fața locului proporțiile pagubelor:…

Publicată de Stelian Dolha pe Marţi, 9 iunie 2020

INFORMARE DE PRESĂ10 iunie 2020Intervenții în comuna Negrilești din județul Bistrița-NăsăudCantitățile mari de…

Publicată de Apele Romane pe Miercuri, 10 iunie 2020
0 notes
362 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *