Eveniment

Avertizări cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată ţara, până luni dimineaţa

 -  - 


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente şi vijelii, valabile în aproape toată ţara, până luni dimineaţa.

În ceea ce privește avertizarea cod galben, aceasta vizează și județul Bistrița-Năsăud.

Astfel, până luni, 30 mai, ora 10:00, în nordul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sud-estice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Avertizarea cod portocaliu vizează zone din Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în aceste zone, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50…90 l/mp. Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75…90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 19 bazine hidrografice, valabile până luni la miezul nopţii.

23 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.