Bărbat din Ilva Mare, prins la volan cu permisul anulat

 -  -  1030


Un bărbat din localitatea Ilva Mare a fost prins la volan deși avea permisul de conducere anulat. În plus, acesta a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest, iar acum are dosar penal.

Polițiștii rutieri din Sângeorz-Băi l-au oprit pe bărbatul în vârstă de 41 de ani în trafic, în timp ce se afla la volanul unui autoturism.

”Acesta a fost oprit pe drumul național 17D, în orașul Sângeorz-Băi, iar cu ocazia verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce autovehicule anulat. Fiindu-i solicitat, a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest sau să-i fie prelevate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, arată Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud.

Pe numele bărbatului a fost deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere și refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

IPJ Bistrița-Năsăud face o serie de precizări importante cu privire la conducerea sub influența alcoolului sau refuzul testării cu aparatul etilotest.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

  • Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. 
  • Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) și alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. 

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

  • Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani. 
0 notes
155 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *