Bătălia pescarilor: AJVPS instaurează MONOPOL pe apele din județ și a câștigat definitiv cu Lucioperca și cu Essox Spinning! Au luat „la ei” lacul Colibița și dictează pe pescuit! Lista cu apele unde COMANDĂ AJVPS-ul!

Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Bistriţa-Năsăud a participat la licitația organizată în februarie de Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură, pentru concesionarea resursei acvatice de pe raza județului. La licitație au putut participa orice asociație legal-constituită. Din județ au participat AJVPS BN, Essox Spinning Club Bistrița și Clubul Lucioperca.Comisia ANPA a analizat dosarele depuse și a acordat punctaje pentru diverse criterii impuse în caietul de sarcini. Punctajul s-a acordat pe baza unui plan de management, numărul de pescari înscriși în asociație , mașini, ambarcațiuni, personal propriu pentru pază și control, criterii de capacitate economică și financiară , certificat fiscal (eliminatori) .

Asociația Lucioperca Bistrița a solicitat 3 zone: lacul Colibița, râul Bistrița și râul Cormaia, dar a PIERDUT toate zonele în favoarea AJVPS BN, care a acumulat un număr mai mare de puncte. 71 vs. 59. Comisia a constatat că Asociația condusă de Șteopei Vasile NU a făcut dovada personalului propriu și nici a personalului care să asigure paza zonelor solicitate. Chiar dacă a acumulat 59 de puncte, Asociația Lucioperca rămâne fără ape pe județ

Asociația Essox Spinning a pierdut toate zonele cerute în favoarea Asociației de Pescari Aqua Crisius Oradea , care a obținut 3 puncte în plus. Scor: 52 vs 55 . Cele 2 asociații au luptat pentru Râul Bistrița Aurie I și râul Bistrița Aurie 2, din Suceava.
Bistrița Aurie (26 km : Cârlibaba – Mestecăniș – Puciosu)
Bistrița Aurie I ( 17 km: tronson Pod Bila – pod Cârlibaba – centru).

Apele concesionate de AJVPS, în urma licitației din februarie 2019.

– lacul Colibița 300 ha (artificial)
– Lacul Izvorul Măgurii – 0.2 ha (natural)
– lacul Tăul Zânelor 0.8 ha (natural)
– Râul Anieș 46 km izvoare – conf. Râul Someșul Mare
– Râul Țibleș 40 km – izvoare – conf. cu râul Someșul Mare
Sălăuța Superioară – 75 km – izvoare – confl. pârâul Bumbului
Sălăuța Inferioară – 70 km – confl. pârâul Bumbului – conf. Someșul Mare
Gersa – 26 km izvoare – conf. râul Someșu Mare
Cormaia – 41 km – izvoare, conf. râul Someșul Mare
Someșul Mare Inferior 41 km ( pod Gârtibav – conf. râul Ilva Mică)
Râul Valea Ilvei  – 61 km – izvoare, conf. cu Someșul Mare
pârâul Iliuța – 17 km ( izvoare , conf. cu Valea Ilvei)
– pârâul Valea Leșului ( 55 km, izvoare – Valea Ilvei)
Râul Bistrița ( 28 km pârâul Pietroasa, podul Milocenii Bârgăului
– râul Colibița a superioară 21 km izvoare – vărsare în Lacul Colibița
– Râul Colibița inferioară  – 31 km Aval Baraj Colibița – conf. pârâul Pietroasa
– Râul Budușelu  – 18 km de la izvoare – conf. pârâu Budacul Inferior
– Râul Budacul Superior – 26 km izvoare – Podul de ciment sBudacul de Sus
– Râul Budacul Inferior – 9 km – podul de ciment Budacul de Sus – conf. râul Budușelu.

Până în 2020 AJVPS dictează pe apele din județ! Lista cu apele contractate de pe raza județului!

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură prin ACTUL ADIȚIONAL nr.3/03.03.2015 a dat în folosință AJVPS BN bazinele piscicole din apele colinare și de șes din judetul Bistrița Năsăud, pentru pescuit recreativ, incluzând aici Bazinul Somesului Mare cu afluenții principali: râul Șieu, râul Bistrita Ardeleană, afluenții pârâului Budacului , Lechinței, Meleș, Roșua, Sălauța și toate pârâurile afluente în acest bazin.


Contractul este valabil până în martie 2020 și pescarii care vor să pescuiasă pe aceste ape trebuie să fie membri AJVPS BN cu cotizația plătită la zi, ori să fie membri a unei alte asociații cu care AJVPS BN are încheiate protocoale de reciprocitate AJVPS MM, AJVPS SV, AJVPS MS, AJVPS CJ , AVPS CJ. În urma acestor protocoale, membrii AJVPS BN pot pescui în toate apele administrate de parteneri.

Atenție, pescari: pe lacul Colibița e interzis pescuitul până în luna mai. E braconaj!

Conform legislației în vigoare este INTERZIS pescuitul pe toate apele de munte (inclusiv pe lacul artificial Colibița), iar pescarii ce NU respectă prohibiția pot fi acuzați de BRACONAJ.

Zone cu interdicții permanente:

Se declară zone de protecţie pentru resursele acvatice vii , unde pescuitul este interzis în tot timpul anului:
– Râul Somesul Mare, 100 m aval şi 100 m amonte de barajul priză alimentare cu apă a localităţii Beclean, tot timpul anului;
– Râul Şieu, 100 m amonte şi 100 m aval şi amonte de la confluenţa cu răul Somesul Mare, tot timpul anului;

A.J.V.P.S. BN menţionează că este unic contractor ANPA pentru apele colinare şi de şes din judeţul Bistriţa-Năsăud , pentru Permise de Pescuit Recreativ, informaţii şi sesizări vă aşteptam de luni până vineri în intervalul orar 8-15 la sediul AJVPS BN , Bistriţa ,strada Făzănăriei Nr.7 , telefon 0263238120.

Astfel un pescar plătește cotizație de

– taxă membru 100 lei.
– femeile, pensionarii, copiii între 14 si 18 ani, studentii și elevii până la 25 ani, vânătorii membri AJVPS BN, plătesc 50 Lei cotizatie
– copii sub 14 ani pot pescui fara taxă, iar pentru eliberarea unui permis se percep 4 lei (conravaloarea actului).

– pentru orice taxă încasată, AJVPS plătește 25% către ANPA.

Documente necesare pentru a pescui: permis ALB eliberat de ANPA (este valabil cel din 2018 până la eliberarea celui din 2019) și carnetul de membru eliberat de AJVPS BN în cazul județului BN sau de către un partnerer cu care s-a semnat protocol de reciprocitate.

Au dat-o la pace! La Sălaj se pescuiește cu 50% reducere!

Conform statutului Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor, orice pescar din România care plătește contribuția integrală la o asociație județeană beneficiază de 50% reducere din cotizația cerută de orice altă asociație afiliată la AGVPS.
În Transilvania este celebru cazul AJVPS Sălaj, asociație care vreme de mai mulți ani a REFUZAT să semneze protocoale de reciprocitate cu celelalte asociații din țară, încălcând statutul. În urma unor negocieri purtate de directorul Negrușa, AJVPS Sălaj a dat-o la pace și începând din 2019, pescarii pot achita doar jumătate din contravaloarea cotizației! Cu condiția să fie membrii ai AJVPS BN!

Unde se pot plăti taxele?

– în Bistrița pe str.Gheorghe Șinacai se poate plăti cotizația la Magazinul Vânătorul și Pescarul sau la sediul AJVPS BN Bistrița pe str. Făzănariei lângă pădurea Schulevald.
– în Beclean la Ocolul Silvic la secretarul filialei Beclean și Paznicul de vânătoare și pescuit Doru Marcan.
– în Năsăud, la Ocolul Silvic Nasaud ,Filiala de Vânătoare, respectiv la secretarul și paznicul de vânătoare și pescuit inginerul Zaharie Gavriloaie.
Cei nominalizați mai sus oferă orice informații suplimentare!

În consecință AJVPS BN dictează pe piață și sunt singurii care pot încheia protocoale de colaborare cu asociații din alte județe. AJVPS este cel mai mare ONG din România, a moștenit patrimoniul comunist și la nivelul județului sunt singurii care dețin infrastructura necesară pentru a efectua pază pe cursurile de apă.

VICE-PRESEDINTE AJVPS BN cu probleme de pescuit
Ing. Emil Iustian Alexandru

2 comments

  1. N-ar fi rau daca s-ar intampla asta si in domeniul vanatorii, sa se revina inapoi la AGVPS, cu toate fondurile astea particulare, ca efectiv administratorii lor, fac banii pe spatele si pe averea tzarii, fara sa investeasca nici un ban in animalele salbatice. De ce sa nu fie valorificate animalele in favoarea statului roman, prin AJVPS-urile judetene si de ce sa intre in buzunarele unor ” smecheri ” ?

  2. DA SA SPERAM CA VOR DISPAREA GARDURILE DE PE LACUL COLIBITA CARE SINT PINA IN APA SI SE VOR FACE CARARI PT CIRCULATIE A PESCARILOR SI TURISTILOR ? SI SPER CA BALASTIERELE SI APELE MURDARE VOR DISPAREA ?