Bătălie GREA pentru 2 funcții-cheie la Poliție: ofițeri pe infracțiuni economice. Din 18 candidați doar 6 au trecut probele și intră la concurs!

 -  -  3521


Inspectoratul Județean de Poliție a scos la concurs 2 posturi de ofițer la Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice. Candidații sunt racolați din sursă externă și de aceea, concursul se anunță unul palpitant. Fiind vorba de posturi cu GREUTATE în Inspectorat, mai multe rude ale angajaților MAI au participat la probele de selecție.

Din 18 candidați, numai 6 intră la concurs! Comisia din IPJ i-a descalificat pe motive de “comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist!”

Comisia a descalificat câțiva concurenți pe baza unor criterii discutabile: comisia a considerat că “NU au un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist”. Asta cu toate că inițial le- fost acceptat dosarul, au fost declarați apt din punct de vedere medical și au trecut de probele psihologice.  

Comisia care i-a descalificat pe o parte din candidați este ținută la secret. Din această comisie au făcut parte ofițeri din IPJ care au în atribuțiuni în evaluarea candidaților.

Proba scrisă, va consta într-un test scris – rezolvarea unui test grilă, elaborat de către Comisia de Concurs din cadrul I.G.P.R. din tematica şi bibliografia recomandată, având ca scop verificarea cunoştinţelor de specialitate pe care le au candidaţii şi va avea loc la data de 03.11.2018.

În situaţia în care între doi sau mai mulţi candidaţi există egalitate la proba scrisă, departajarea candidaților în vederea declarării ,,admis” sau ,,respins” la concurs se realizează pe baza rezultatelor obținute în urma susținerii unui interviu structurat pe subiecte profesionale, elaborate din tematica şi bibliografia recomandată.

Candidații care intră la concurs: 

Secţiunea I – Posturile scoase la concurs

 – ofiţer principal I în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul de Investigaţii Complexe, prevăzut la poziţia 154 din statul de organizare al inspectoratului;
 – ofiţer I în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul de Investigaţii Complexe, prevăzut la poziţia 156 din statul de organizare al inspectoratului;

Condiții lejere de înscriere: facultate pe domeniu economic și 2 ani vechime! 

Condițiile pentru cele 2 posturi de ofițer la Economic au fost accesibile:

 – vechime în muncă: minim 2 (doi) ani;
 – vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei: minim 2 (doi) ani;
să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist;
 – să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
 – să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
 – studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență (anterior aplicării celor 3 cicluri în sistem Bologna) – în profilul /domeniul/specializarea/specialitate: economic (toate specializările), economie (toate specializările), finanțe; finanțe și bănci (toate specializările), administrarea afacerilor; economia inteprinderii, economie generală (toate specializările), contabilitate; contabilitate și informatică de gestiune (toate specializările), cibernetică, statistică și informatică economică; cibernetică și statistică economică; cibernetică economică; statistică și previziune economică sau informatică economică (toate specializările).

Vine plicul de la București, cu subiectele !

Concursul de luni pentru cele 2 posturi de ofițer la economic se anunță unul interesant, cu 6 candidați pe 2 funcții. Subiectele vor fi trimise de la București în plic sigilat.

De ce ofițerii de pe Economic sunt cu GREUTATE în Inspectorat!

După publicarea anunțului pe site-ul IPJ, 18  concurenți și-au depus dosar pentru funcțiile de ofițer la economic, dar numai 6 candidațți vor intra la concursul scris, care va avea loc în 3 noiembrie, la Bistrița.

Posturile la economic sunt posturi-cheie, care contează enorm în funcționarea instituței. De remarcat că Ovidiu Lupșe actual șef IPJ dar și Ovidiu Mureșan (fost șef de Inspectorat) au fost promovați la conducerea instituției de pe poziția de ofițeri la economic.

Ofițerii de la Economic pot instrumenta dosare GRELE de evaziune fiscală, rambursări ilegale de TVA și pot pune la dispoziția procurorului probe importante. În aceeași măsură, ofițerii pot scăpa intenționat anumite elemente decisive în instrumentarea dosarelor de criminalitate economică. Din acest punct de vedere, cele 2 funcții de ofițer sunt considerate puncte strategice, cu acces la informații prețioase din domeniul economic.

UPDATE: 

În urma probei scrise, s-au obținut următoarele note:

SĂCĂLEAN OANA-ANDREEA, 8.20 – ADMIS

PĂIUŞ ANGELA-MIRELA, 7.75 – ADMIS 

ŢERMURE MARIA-GABRIELA, 6. 25 – RESPINS

MIHĂILĂ CAMELIA-GABRIELA, 5.95 – RESPINS

MOLDOVAN DELIA-SIMONA, 5.50 – RESPINS

TALOŞ ANAMARIA-PAULA, 5.20 – RESPINS

3 bookmark
0 notes
246 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.