BECLEAN: Blocurile ce se izolează vor avea panouri fotovoltaice, amplasate pe acoperiș! Locatarii NU mai plătesc lumina pe scară… care va fi GRATUITĂ… de la soare! S- a dat START la licitații!

Primăria Beclean demarează proiectul de reabilitare termică a blocurilor din oraș.
Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest a dat undă verde la finanţarea cu 8.153.512 de lei, bani accesaţi prin axele prioritare ale Programului Operaţional Regional 2014 – 2020.

Licitația este în desfășurare, iar blocurile cuprinse în programul de reabilitare termică, ce se vor finaliza 2019 sunt următoarele:

– str. Mihail Kogalniceanu, nr.19, bl.19
– str. Mihail Kogalniceanu, nr.20, bl.20
– str. P-ta Libertatii, nr.12, bl.F2
– str. P-ta Libertatii, nr.6, bl.A44
– str. 1Decembrie 1918, nr.2, bl. D1-2
– str. 1Decembrie 1918, nr.4, bl. A2
– str. 1Decembrie 1918, nr. 6, bl. D1-2
– str. 1Decembrie 1918, nr. 16, bl. A32
– str. Zorilor, nr. 7-9, bl. E 1-2.

Valoarea estimata a contractului este de 1.594.342.43 euro, fara TVA. Termen de execuție: 10 luni.

Ce materiale se vor folosi:

– vată bazaltică, polisitiren
–  la ferestre se vor folosi profile cu 5 camere, clasa energetică A
– geam termopan dublu
– panou fotovoltaic (panouri care transformă energia solară în energie elctrică). NU va mai fi nevoie ca locatarii să plătească iluminatul pe scară, deoarece acesta se va produce gratis de către panoul solar de pe acoperiș.

Condiții STRICTE pentru firmele interesate de contractul de 1.5 MILIOANE de euro!

La această licitație pot participa firmele care demonstrează că au capacitatea financiară și tehnică de a realiza astfel de lucrări. Cuantumul garantiei de buna executie este de 10 % din valoarea contractului fara TVA. Ofertantul va constitui garanţia de participare în cuantum de 72.000 lei. Primăria Beclean are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, oricand pe parcursul indepliniriicontractului, in limita prejudiciului creat, in cazul in care contractantul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contract.

Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie autoritatea contractantă are obligaţia de a notifica pretenţia atât contractantului, cât şi emitentului instrumentului de garantare, precizând obligaţiile care nu au fost respectate, precum şi modul de calcul al prejudiciului. În situaţia executării garanţiei de bună execuţie, parţial sau total, contractantul are obligaţia de a reîntregii garanţia în cauză raportat la restul rămas de executat.

Cum se atribuie licitația!

Criteriul de atribuire este “cel mai bun raport calitate-preţ”. In cazul in care doua sau mai multe oferte au punctaje egale si sunt clasate pe primul loc, va fi declarata castigatoare oferta cu pretul cel mai scazut. Daca si preturile sunt egale, autoritatea contractanta va solicita ofertantilor o noua propunere financiara prin intermediul SEAP in vederea incarcarii electronice a acesteia de catre operatorii economici, caz in care contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara obtine cel mai mare punctaj in urma aplicarii criteriului de atribuire.

Nota 2: Autoritatea contractanta va acorda avans, in limita a 30% din valoarea contractului, executantului, dacă acesta solicită, numai contra unei scrisori de returnare a avansului corpurile de iluminat vor fi înlocuite cu corpuri cu LED și senzor de mișcare.

1.4 Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor:

In cadrul contractului Servicii de elaborarea documentatiei tehnice faza PT si Executie Lucrari de constructii, instalatii si echipamente tehnologice si functionale pentru obiectivul “ Cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte din orasul Beclean”, pentru 9 blocuri:

– SERVICII DE PROIECTARE faza PT- pentru fiecare bloc in parte, in conformitate cu solutia avizata la faza SF:
– intocmirea proiectului tehnic (PT),
– intocmire Detalii de Executie (DE)
– intocmire documentatii pentru avize, acorduri, autorizații (DTAC)
– verificarea tehnica a proiectarii
– asistenta tehnica din partea proiectantului pe toata perioada de executie a lucrarilor

Ce lucrări se fac de 1.5 MILIOANE de euro!

Principalele lucrări de reabilitare termică propuse pentru aceste blocuri sunt izolarea termică a faţadei – parte opacă şi parte vitrată,
– închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă
– termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei / termo hidroizolarea în lipsa şarpantei,
– termoizolarea planşeului peste subsol, instalarea unor sisteme de panouri fotovoltaice pentru asigurarea iluminatului în spaţiile comune şi realizarea de lucrări conexe care vor cuprinde intervenţii minime de reparare / consolidare a imobilelor inclusiv şarpante, faţade, instalaţiei de distribuţie a apei reci, a a canalizării, instalaţiei electrice în spaţiile comune, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie ş.a.m.d.
– montarea unor panouri fotovoltaice, pe acoperișul blocului.

Cum se-mpart cheltuielile de reabilitare! Cât are de plătit fiecare locatar!

Lucrările vor fi suportate astfel:

– 50% de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe;
– 30% de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul local privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe.
– 20% plătește Asociația de Locatari.

La Bistrița, Primăria a venit cu o soluție: a plătit cota-aparte a fiecărei asociații, după care a instituit o taxă de reabilitare. În cazul unor blocuri recepționate, Primăria Bistrița a instituit taxa de reabilitare termică in vederea recuperării sumelor avansate de Consiliul Local al municipiului Bistrița pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor din blocurile de locuințe situate în Bistrița. Astfel, fiecare locatar poate plăti în rate anuale cota-parte din lucrările de reabilitare realizate (termopane și izolație a fațadei).

Proiectul se va extinde în tot Becleanul, însă abia după înființarea Asociațiilor de Locatari – condiție obligatorie pentru accesarea finanțării europene!

Cu siguranță după implementarea acetui proiect, blocurile vizate vor avea alt design care va crește valoarea apartamentelor și va oferi confort-sporit șo factură mai mică la încălzire! Amplasarea panourilor fotovoltaice reprezintă un element de noutate, prin care administrația locală va reuși să convingă locatarii să se organizeze în Asociații de Locatari pentru extinderea acestui program la nivelul întregului oraș.

CLICK să vedeți caietul de sarcini petru cele 9 blocuri dn Beclean