Beneficiarii de ajutor social din Bistrița au obligația de a presta muncă în folosul comunității. Însă din 94 de beneficiari doar 14 lucrează

Familiile sau persoanele singure de pe raza municipiului Bistrița care beneficiază de ajutor social au și obligații. Potrivit legii privind venitul minim garantat, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, lucrări de interes local. În caz contrar se suspendă plata ajutorului.

Legea mai prevede că programul de muncă nu poate depăşi regimul normal de lucru și se vor respecta și normele de securitate și sănătate în muncă. Orele de muncă se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.

În aceste condiții, primarii au obligaţia să întocmească un plan de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de munca prevăzute, să ţină evidenţa efectuării acestor ore şi să asigure instructajul privind normele de securitate şi sănătate în munca pentru toate persoanele care prestează lucrări de interes local.

Planul de lucrări de interes local se aprobă anual prin hotărâre a Consiliului Local, lucru care se va întâmpla, în curând, și la Bistrița. Consilierii locali care se vor reuni mâine în ședință ordinară vor dezbate un proiect de hotărâre care prevede aprobarea unui astfel de plan de lucrări de interes local. Astfel, printre sarcinile celor care vor presta muncă de interes local se numără și lucrări de deszăpezire a parcurilor și aleilor, de salubrizare a spațiilor verzi, de crăpat lemne pentru școli și grădiniţe sau de îngrijire și salubrizare a curţilor şcolilor şi grădiniţelor.

La nivelul municipiului Bistrița, în luna noiembrie figurau 94 de persoane care beneficiază de ajutor social. Dintre acestea, doar 14 persoane au obligația de a efectua lucrări de interes local pe raza municipiului. Numărul mediu de ore de muncă/persoană este de 31. Un număr de 6 beneficiari adulţi ai ajutorului social se află în situaţie de incapacitate de muncă, dovedită cu certificate de expertiză medicală.

În prezent există şi două dosare de ajutor cu plata suspendată, asta deoarece beneficiarii nu au îndeplinit obligaţiilr privind munca în folosul comunităţii.

Sursa foto: www.igj.ro

 

One comment

  1. Balan Marius - contribuabil

    Doar 14 lucreaza si restul voteaza. Stim noi cu cine. Cu cei care incurajeaza NEMUNCA. BRAVOS NATIUNE !