Bilanţ MAI în minivacanța de Rusalii

Purtătorii de cuvânt ai inspectoratelor de Politie, Jandarmi şi pentru Situaţii de Urgentă din județul Bistrița-Năsăud au prezentat luni, într-o conferință de presă, un bilanț al activităților desfășurate în minivacanța prilejuită de Rusalii.

Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud

În perioada 10-13 iunie, în fiecare zi, în județul nostru, în medie, 125 de polițiști au acționat pentru asigurarea desfășurării Sărbătorii Rusaliilor și minivacanței în siguranță.

Polițiștii au acționat în zona lăcaşurilor de cult, a zonelor de agrement și în localitățile și zonele unde a fost preconizat un aflux mare de persoane. Astfel, echipajele au asigurat desfășurarea în siguranță a evenimentelor cultural artistice din localitățile Căianu Mic și Tăure. Cetățenii au manifestat respect și responsabilitate față de cei din jur, nefiind înregistrate până la această oră evenimente grave de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

În contextul minivacanței, polițiștii au acordat o atenție deosebită laturii preventive, desfășurând activități de informare în zone frecventate în special de tineri, punând accent pe influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit și pericolele la care se expun prin consumul de substanțe interzise, activitățile fiind desfășurate împreună cu Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud. În acest context, polițiștii au  acționat în cluburi și discoteci, în stațiunea Figa, în zona unor parcuri, dar și a centrelor comerciale din Bistrița, unde au interacționat în mod direct cu tinerii.

Echipajele poliției rutiere care au acționat pe raza întregului județ au avut ca principal obiectiv asigurarea desfășurării traficului în condiții optime și de siguranță. S-a asigurat fluidizarea tronsoanelor intens circulate și identificarea acelor conducători auto care pun în pericol siguranța traficului rutier fie prin nerespectarea regimului legal de viteză fie prin conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Până la această oră, aproape 400 de persoane au fost legitimate și peste 200 de vehicule verificate. Sute de șoferi au fost testați cu aparatele etilotest și DrugTest fiind înregistrate 4 dosare penale cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și 2 pentru conducerea sub influența altor substanțe. Totodată, în urma unor flagrante delicte au fost întocmite 4 dosare penale pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat și 2 dosare penale pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Au fost aplicate peste 250 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de peste 86.800 de lei fiind dispusă măsura reținerii a 47 de permise de conducere și a 15 certificate de înmatriculare.

La întoarcerea spre casă, Poliția recomandă participanților la trafic să manifeste prudență în conducere, să se asigure temeinic înaintea efectuării oricăror manevre și să uzeze de politețea rutieră.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, CPECA Bistrița-Năsăud, Registrului Auto Român Bistrița-Năsăud și Poliției Locale.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud

Pe timpul misiunilor executate, jandarmii au aplicat 51 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 5.000 de lei, dintre care 20 au fost avertismente. Sancțiunile au fost aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, proferarea de injurii în spaţiul public, apelarea în mod repetat la mila publicului, consum de alcool în spaţii publice neamenajate, refuzul declinării identităţii în faţa agentului constatator, nesupravegherea animalelor ori provocarea unor scandaluri. Totodată, la Colibița, jandarmii montani au aplicat două avertismente pentru pescuit fără permis.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud

Peste 100 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița“ al județului Bistrița – Năsăud au fost și sunt la datorie în această minivacanță a Rusaliilor. Începând cu vineri dimineață, 10 iunie, ora 08.00 și până în această dimineață pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud au participat la peste 73 de misiuni și acțiuni din aria de competență, în urma cărora au avut peste 70 de intervenții ca urmare a producerii a 70 situații de urgență.

Misiunile salvatorilor au vizat, în principal:

  • Acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD în 66 de situații.- două misiuni de asigurare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor în cazul accidentelor rutiere;
  • un incendiu la un coș de fum, lichidat în limitele găsite, cu protejarea întregii locuințe;
  • o misiune de asanare a muniției rămase neexplodate, găsite pe raza județului Bistrița – Năsăud;
  • misiuni specifice de recunoaștere a scafandrilor din cadrul ISU Bistrița – Năsăud pe lacurile din localitățile Manic, Brăteni și Tonciu.

Din punct de vedere operativ, trebuie evidențiată misiunea de salvare a unui bărbat, în vârstă de aproximativ 35 de ani, găsit de către echipajul de paramedici electrocutat, în stop cardiorespirator. Misiunea a avut loc în data de 11 iunie, în cartierul Lușca din orașul Năsăud. Organismul bărbatului a răspuns aplicării protocolului de resuscitare, fiind evacuat în viață (intubat) de către echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD la UPU – SMURD Bistrița pentru investigații și îngrijiri medicale suplimentare.

În ceea ce privesc acțiunile de control, Inspectorii din cadrul Compartimentului de Control și Activități Preventive au efectuat două misiuni de control și prevenire la cluburile de noapte din localitatea Prundu Bârgăului, împreună cu polițiștii și jandarmii, aplicând șase avertismente pe nereguli constatate privind securitatea la incendiu. 

În această perioadă, județul Bistrița-Năsăud s-a aflat sub incidența mai multor avertizări meteorologice și hidrologice cod galben, respectiv cod portocaliu, dar, din fericire, nu au fost înregistrate evenimente majore care să pună în pericol viața și bunurile cetățenilor. În continuare, vă recomandăm să accesați platforma FIIPREGĂTIT.RO sau aplicația de mobil, DSU.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional Județean Bistrița – Năsăud, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.