Bistrița Civică le-a dat peste BOT! Din toamnă, Primăria Bistrița va plăti gardianul școlii, după ce primarul a zis că „… doar NU suntem în Bangladesh să avem nevoie de pază”!

 -  -  21168


Primarul Ovidiu Crețu s-a sucit fix înaintea campaniei electorale. Edilul a fost pus în corzi și promite că din toamnă, gardianul școlii va fi plătit din bugetul local. Acum o lună, Ovidu Crețu a refuzat să preia în bugetul local cheltuiala cu paza în școli, iar Bistrița Civică a început să adune semnături pentru plata gardianului din bani publici.

În medie, fiecare părinte achită 7 lei pe lună – “taxă pentru gardian”, dar tarifele variază în funcție de firmă, nr. de elevi, nr. de intrări etc. Primarul NU a fost de acord cu preluarea acestei taxe și finanțarea de la buget a securității în școli și a respins această inițiativă la întocmirea bugetului. Crețu a declarat că Bistrița NU e Bangladesh să fie nevoie de paznic la poartă și conflictele ar trebui rezolvate de profesor, NU de paznici cu 4 clase!

După ce opinia publică s-a inflamat, Crețu a încercat s-o dreagă și a zis că vrea soluții civilizate la intrarea în școli și amplasarea de turnicheți metalici ce se acționează cu cartelă, cum există pe stadioane. Într-un final, a cedat presiunilor electorale și a găsit o metodă de finanțare din buget, iar manevra a fost realizată fix înainte de campanie.

 

Listele de susținere a proiectului hotărârii consiliului local privind asigurarea pazei unităților școlare au fost preluate de foarte mulți părinți, iar Bistrița Civică a avut luni o dezbatere publică pe această temă. La două zile, Crețu cedează și promite că din toamnă, gardianul va fi plătit din bani publici.

ccr5Șefii Poliției, prefectul Ovidiu Frenț, primarul Ovidiu Crețu, reprezentanți ai asociațiilor de părinți s-au întâlnit miercuri la sediul Inspectoratului Școlar și după dezbateri au căzut de acord ca plata pazei în școli să fie realizată din bugetul local.

Este o primă victorie a societății civille care se face auzită și după îndelungi discuții și argumentări reușește să schimbe optica lui Ovidiu Crețu – singurul care s-a opus acestui demers.

 

2 notes
293 views
bookmark icon

2 thoughts on “Bistrița Civică le-a dat peste BOT! Din toamnă, Primăria Bistrița va plăti gardianul școlii, după ce primarul a zis că „… doar NU suntem în Bangladesh să avem nevoie de pază”!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *