Bistrița, în șantier! A fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului Linia Verde

 -  -  31431


Primăria Bistrița a emis ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului Linia Verde, finanțat din fonduri europene în valoare de circa 12 milioane de euro.

Primarul Ioan Turc a anunțat joi, într-o conferință de presă, că administrația locală este preocupată în această perioadă de găsirea unor soluții pentru a asigura buna desfășurare a traficului rutier pe perioada desfășurării lucrărilor în cadrul proiectului Linia Verde.

Împreună cu Poliția Municipiului Bistrița, cu Serviciul de Circulație și cu specialiștii noștri vom gândi variante, rute alternative, vom încerca să mergem și pe soluții care să permită și funcționarea parțială a drumurilor pe care se va interveni, vom încerca să coordonăm în măsura în care se poate, să prioritizăm lucrările, în așa fel încât să se poată trăi în oraș. Ne străduim să rezolvăm problema parcărilor, primul rând cea a parcărilor rezidențiale. Câteva mii de oameni din Bistrița nu vor mai avea unde să își parcheze mașinile. Practic, ținem sub control, zic eu, această problemă și vom veni cu soluții tehnice pentru toată paleta de probleme pe care o presupune o astfel de investiție”, a spus primarul Ioan Turc.

Întrebat dacă există posibilitatea ca la un moment dat lucrările în cadrul proiectului Linia Verde să se deruleze în același timp cu cele prevăzute în proiectul ”Reconfigurarea axei de transport Gării – Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului”, primarul a precizat că acest lucru este posibil. Însă, cu toate acestea, Ioan Turc dă asigurări că administrația locală va găsi variante pentru a asigura desfășurarea traficului rutier în condiții cât mai bune. Se ia în calcul inclusiv amenajarea unor alte variante de circulație.

”Este posibil acest lucru, dar ne vom concentra pe problemă. Nu suntem scamatori, dar vom veni cu soluții de ameliorare, cu variante alternative care să ajute oamenii să treacă peste o perioadă care va dura circa 2 ani de zile. Ne gândim și la deschiderea altor axe. De exemplu, una dintre ele se referă la o legătură între strada Colibiței și strada Lucian Blaga. Am în vedere un proiect care cred că ar ajuta la rezolvarea în parte a problemei”, a mai precizat Ioan Turc.

Însă, cu toate că va exista o perioadă în care orașul va fi în șantier, potrivit primarului, la finalul lucrărilor, Bistrița va fi ”printre cele mai frumoase din România”.

În ceea ce privește proiectul ”Linia Verde”, obiectivele acestei investiții sunt:

 • Realizarea benzilor dedicate pentru mijloacele de transport public local de călători (autobuze electrice) prin construirea
  infrastructurii rutiere aferente culoarului benzii dedicate şi separarea fizică a acesteia de restul traficului rutier prin sisteme specifice,
  in vederea imbunatatirii eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor săi de parcurs, accesibilităţii, transferului
  sustenabil al unei părţi din cota modală a transportului privat cu autoturisme (în creştere în Bistrita, dar si in România) către
  transportul public.
 • Achizitionarea de mijloace de transport aferent sistemului de transport public de calatori – autobuze electrice.
 • Construirea pistelor pentru biciclete si modernizarea traseelor pentru pietoni.
 • Modernizarea/reabilitarea benzilor (partea carosabilă) utilizate pentru transportul autoturismelor, ca parte a activităţii de reconfigurare/configurare a străzilor urbane cu benzi dedicate, pe străzile General Grigore Bălan, Gheorghe Șincai și strada Calea Moldovei – parțial.
 • Construirea unei autobaze aferente transportului public local de călători cu autobuze electrice, cu centru de comanda pentru managementul traficului Liniei verzi de transport public.
 • Achiziţionarea şi instalarea punctelor de reîncărcare a autobuzelor electrice.
 • Construirea şi modernizarea staţiilor de transport public de călători.
 • Crearea unui nou traseu de transport public.

Contractul pentru execuția lucrărilor în cadrul acestui proiect a fost adjudecat de compania Mis Grup SRL.

Proiectul este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

3 notes
556 views
bookmark icon

2 thoughts on “Bistrița, în șantier! A fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului Linia Verde

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *