Bistrița intră-n CARANTINĂ! Lista cu RESTRICȚIILE, orele de cumpărături, categoriile de vârstă etc! Cine NU se conformează va fi AMENDAT!

Începând de joi dimineața, Bistrița intră în carantină. Măsura vizează localitățile componente: Sigmir, Viișoara, Ghinda, Sărata, Unirea și Slătinița. Ordinul pentru instituirea carantinei în municipiul Bistrița este valabil 14 zile, începând cu data de joi, 19 noiembrie, ora 05.00.

Se iese din casă doar cu declarație completată!

Pentru a ieși din casă în timpul zilei, adică în intervalul orar 06.00 – 22.00, bistrițenii  trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere în care să justifice motivul deplasării. Dacă acesta nu va fi unul întemeiat, polițiștii vor aplica sancțiuni.

Circulația și staționarea în spații publice a persoanelor sunt interzise, cu excepția motivelor bine justificate, prevăzute în ordin, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe proprie răspundere, completată în prealabil.

Motive de deplasare între orele 06 – 22!

Bistrițenii pot merge la muncă, la cumpărături, la medic, la alergat, să plimbe animalele de companie, să doneze sânge, se pot deplasa și pentru activități agricole, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate.

Sunt permise deplasări :

– pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor;

– eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi prevăzute de lege.

-participarea la activități religioase

De asemenea, bistritenii  pot ieși din casă pentru a oferi asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, se pot deplasa pentru îngrijirea unui membru de familie sa a unei persoane aflate în întreținere și pot merge la înmormântări.

Pentru toate acestea este nevoie de o declarație pe propria răspundere ori, în cazul deplasării în scop profesional, de adeverință de la angajator.

Motive de deplasare după ora 22!

După ora 22, este permisă deplasarea doar în interes de serviciu, pentru asistență medicală sau pentru îngrijirea unui membru al familiei sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

În perioada de carantină, se închid BARURILE și CAFENELELE!

Este interzisă” activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, cu excepția activităților de preparare a hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;”

Persoanele în vârstă peste 65 de ani pot ieși din casă doar de la 10 – 14 ! Sub 65 de ani, între orele 06 – 10 și 14 – 20!

În ceea ce privește persoanele vârstnice, cele cu vârste de peste 65 de ani, vor putea părăsi locuințele în intervalul orar 10.00 – 14.00, pentru a-și cumpăra mâncare ori pentru asigurarea altor bunuri. Personele sub 65 de ani , în intervalele orare 06 – 10, respectiv 14 – 20.

Magazinele se închid la ora 20!

Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare în intervalul orar 06.00 – 20.00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant, care pot avea program non-stop.

Fără petreceri private!

 Se interzic următoarele activități :

  • organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise;
  • organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi: evenimente aniversare, locuri de joacă sau altele asemenea;

Păcănelele se-nchid!

Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;

Fără spectacole în aer liber!

Este interzisă organizarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor, activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment, cu public, atât în spații închise cât și deschise;

Sălile de SPORT se închid pe perioada carantinei!

Sunt interzise „toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de profil;”

Frizeriile și saloanele de înfrumusețare se-nchid 2 săptămâni!

Este interzisă activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare (incluzând, dar fără a se limita la acestea) saloane de coafură, frizerii, cosmetică, manichiură, pedichiură, masaj, etc;

Piețele de de vechituri și mașini second-hand sunt închise!

Este interzisă organizarea piețelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor și talciocurilor;

Centrele comerciale sunt DESCHISE!

 În cazul centrelor comerciale/ parcurilor comerciale se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană cu respectarea normelor de distanțare, respectiv protecție sanitară.

Se circulă doar pe drumurile publice!

  • Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.

Slujbe religioase, doar în afara bisericii!

De asemenea, cetățenii NU vor mai putea participa la slujbele religioase decât în exteriorul lăcașelor de cult. Pentru evenimentele organizate în exterior se va asigura o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea regulilor de protecție sanitară!

Număr limitat de persoane în magazine!

Bistrțeni nu vor mai putea intra „buluc” în magazine, căci accesul va fi restricționat, acestea funcționând la o capacitate de doar 30%. Fiindcă nu vor mai avea voie mulți oameni înăuntrul magazinelor, există însă posibilitatea să se formeze cozi interminabile, afară, la intrare, la fel cum se întâmpla și în primăvară.

Restricții la înmormântări:

  • Sunt permise doar cu participarea a maxim 8 persoane în interior, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane.

Cununii civile

  •  sunt permise doar cu prezența a maxim 10 persoane în interiorul clădirii, iar în exterior cu participarea a maxim 20 de persoane, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Distanțare fizică în autobuse

  •  Operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanțare fizică.

Persoanele care NU au domiciliu în Bistrița, NU pot opri-n oraș! Au voie doar să TRANZITEZE municipiul!

„Se permite tranzitarea localității Bistrița de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea în localitate.”

Municipiul Bistrița a ajuns la o incidență a cazurilor de 9,40/1000 de locuitori în ultimele 14 zile (inclusiv focarele) respectiv 8,65 (fără focare).

 Ordinul publicat în Monitorul Oficial, privind carantinarea Municipiului Bistrița:

Citiți și: