O ploaie scurtă a inundat Bistrița! De-acum 3 ani, primarul Crețu a promis canalizare pe Valea Budacului, dar investiția s-a ANULAT, după 2 săptămâni de la postarea anunțului! În Piața Mică, se INUNDĂ de când s-a terminat reabilitarea din bani europeni!

Canalizarea pluvială a Bistriței NU a făcut față ploii torențiale de ieri și mai multe străzi din municipiu au fost inundate. Rețelele sunt în administrarea Aquabis, dar Primăria Bistrița poate oricând realiza investiții privind extinderea și modernizarea rețelelor.

 

Valea Budacului. Situația canalizării! Primăria Bistrița și Aquabis NU reușesc să rezolve situația de 3 ani încoace! 

 Prin HCL nr. 89/2014 s-a suplimentat participarea municipiului cu 600.000 de lei, captal  către Aquabis, pentru realizarea rețelelor de canalizare pluvială. Compania NU a realizat această investiție nici în 2014 și nici în 2015, iar la întocmirea bugetului pe 2017, Primăria Bistrița a prins această investiție pe buget și urma să o realizeze în regie proprie. 150.000 de lei au fost puși deoparte, dar licitația a fost ANULATĂ, deoarece NU s-a prezentat niciun ofertant. Deși era o investiție de URGENȚĂ, anunțul a fost postat pe site-ul Primăriei doar 2 săptămâni, din 27 ianuarie până în 10 februarie. 

 

c2

c1

 

 

 

 

 

 

 

 

Conform caietului de sarcini, “Canalizarea ce se va realiza pe strada M. Viteazu si partial pe strada V. Babes , va avea lungimea aproximativa de 600 m si traseul acesteia va fi de la rigola ce traverseaza strada M. Viteazu(zona strazii Ion Pop Reteganu), de-a lungul strazii M. Viteazul , a strazii V. Babes partial si pana la deversarea in raul Bistrita. De asemenea se va studia dacă pe zona cuprinsă intre podurile de peste râul Bistrita si strada V.Babes pe lungimea de aproximativ 160 ml este necesar a se prevedea retea de canalizare pluvială cu descarcare spre str.V.Babes.”

 

s11

s3

 

 

 

 

 

s1

s77

 

 

 

 

 

 

 

În aceste condiții, str. Mihai Viteazu rămâne în același stadiu și se va inunda la fiecare ploaie  torențială.

În Piața Mică au apărut probleme abia după finalizarea lucrărilor de modernizare a străzii, din bani europeni!

Prin proiectul de modernizare a axelor, capacele de canal au fost înlocuite cu unele noi, cu emblema orașului. Deși pare incredibil, în proiect NU s-au prevăzut rigole iar gurile de canal ce colectau apele meteorice au fost sub-dimensionate, motiv pentru care inclusiv trotuarele sunt inundate. Astfel de probleme NU existau înainte de modernizare, susțin locuitorii din zonă.

b1

b2

 

 

 

 

 

 

 

b3

b4

 

 

 

 

 

 

 

Constructorii au sub-dimensionat rețeaua existentă și au desființat câteva canale de colectare a apei meteorice. În aceste condiții, zona se inundă la fiecare ploaie torențială, ca niciodată până acum.

 

Pe Valea Ghinzii este aceeași problemă și rețeaua de canalizare pluvială nu face față ploilor torențiale. Investiția poate fi realizată de Aquabis și de Primăria Bistrița, dar niciuna din instituții NU-și asumă responsbilitatea în asfel de cazuri. De asemenea în Subcetate canalizarea este sub-dimensionată și Primăria Bistrița se află în procedură de licitație pentru această investiție, zona fiind supra-aglomerată în urma construcțiilor de blocuri ANL și de blocuri sociale.

Primăria Bistrița NU are un plan integrat de a rezolva problema canalizării pluviale,  în special în zonele cu pante (Valea Budacului, Sigmir, Valea Ghinzii, Subcetate) în condițiile extinderii intravilanului aceste zone sunt inundate la fiecare ploaie torențială. De asemenea, străzile centrale sunt neglijate și apar noi zone cu probleme, după modernizare ( cum este cazul Pieței Mici). Se impune de urgență realizarea unui plan de investiții comun (Aquabis – Primăria Bistrița) pentru extinderea și modernizarea canalizării pluviale în Bistrița, în special în zonele noi de locuințe.

Citiți și: 
e13-800x400Zona “peste Podul Budacului” a fost iarăși INUNDATĂ și ne amintește de cel mai bun primar din țară! “Fă, Bistrițo, aveai chef de niște inundații?”
Comentarii

  • Orasul Bistrita se confrunta cu mari probleme legate de inundarea strazilor dupa fiecare ploaie mai puternica. De foarte mult timp ploaia a devenit un coşmar pentru bistriţenii care locuiesc pe strada Mihai Viteazul. De nenumărate ori oamenii s-au trezit cu gospodăriile pline de apă pentru că atunci când plouă mai tare canalizarea nu mai face faţă şi apa refulează. In ultimii ani, chiar si in zona centrala a orasului canalizarea nu mai face fata si apa intra in subsoluri , asa cum s-a intamplat acum în Piața Mihai Eminescu, unde apa a inundat subsolul Piadineriei. Si cu toate astea, in loc sa rezolve unele din problemele edilitare ale orasului, precum aceea legata de inundarea strazilor dupa fiecare ploaie mai puternica, primarul Cretu cheltuie in prostie banii din imprumuturi bancare pe pasunea din Unirea, pentru tampenia numita ‘Wonderland’.
Caricatură

Ziar de Bistrita