Bistrița-Năsăud are de 4 ori mai mulți urși decât numărul optim de exemplare. ”Procedură complicată pentru recoltarea sau relocarea lor”

Populația de pe raza localității Cușma a fost avertizată prin sistemul Ro – Alert despre apariția unui urs agresiv în localitate. Aceasta nu este singurul caz de acest gen, însă reprezentanții autorităților locale spun că nu pot lua măsuri rapide pentru că trebuie îndeplinită o procedură extrem de complicată pentru a se putea recolta exemplarul din fondul cinegetic sau pentru a îl reloca. În plus, cu toate că au existat în ultima perioadă 13 solicitări în acest sens, ele nu au fost aprobate de Ministerul Mediului. Mai mult, județul Bistrița-Năsăud are de 4 ori mai mulți urși decât numărul optim de exemplare.

Este o problemă cu aceste specii strict protejate pentru că Uniunea Europeană le protejează și nu se pot face recoltări decât cu aprobare specială, cu derogare de la directivă, aprobare semnată de ministrul Mediului. Conform ordinului 1169/2017, gestionarii fondurilor de vânătoare înaintează Ministerului Mediului procese verbale de constatare a acestor pagube, puncte de vedere comune exprimate de către Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu, le analizează și dau sau nu dau această derogare de recoltare sau relocare. Este o problemă pentru că în ultima perioadă am fost anunțați că există cazuri. Chiar ieri am fost anunțați de Jandarmeria Română de o pagubă produsă asupra stupilor de albine, duminică a fost avertizată populația din localitatea Cușma prin Ro-Alert. În ultima perioadă nu s-au acordat derogări de la Ministerul Mediului pentru urs și lup deși au fost 13 solicitări din partea asociațiilor fondurilor de vânătoare în acest sens”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, într-o ședință a Colegiului Prefectural.

Întrebat ce se poate face totuși în acest sens pentru a se evita producerea unor tragedii, directorul APM Bistrița-Năsăud a adăugat că măsuri rapide nu pot fi luate.

Sper să nu ajungem la astfel de situații, să punem în balanță viața cetățenilor și siguranța lor vizavi de starea de protecție a acestor specii. Sper să nu fie cazul, dar în orice caz, legal nu se poate interveni decât cu acea derogare de la directiva europeană pe care o semnează ministrul Mediului în urma documentelor prezentate de către gestionarii fondurilor de vânătoare. Noi, APM și Garda de Mediu, propunem și susținem recoltarea acestor exemplare care produc pagube și sunt periculoase pentru gospodării și pentru cetățeni, însă vedem că nu putem emite autorizația de mediu fără această derogare, Mai mult decât atât, dacă acel fond de vânătoare se află în zonă protejată, mai ai nevoie suplimentar de un aviz de la Agenția Națională de Arii Naturale Protejate. Deci nu prea poți să iei măsuri rapide de recoltare a acestui urs sau lup dacă e o urgență”, a mai spus Sever Roman.

Subprefectul județului Bistrița-Năsăud, Ciprian Ceclan-Oprea, a completat că un caz similar cu un urs care a provocat pagube a fost înregistrat în primăvara acestui an, în comuna Milaș. Atunci, procedura de recoltare a ursului a durat o lună și jumătate. Mai mult, suprefectul mai afirmă că s-a făcut o analiză la nivelul județului Bistrița – Năsăud în ceea ce privește numărul urșilor din fondurile cinegetice de pe raza județului Bistrița-Năsăud, constatându-se că acesta este de patru ori mai mare decât efectivul optim.

”Dacă până în anul 2016, fondul de vânătoare care administrează zona Cușma avea o cotă de 7 urși / an, din 2016 a primit câte unul. Plus că la inventarierea efectivelor de urs din județ s-a constatat că deși ar trebui să avem un număr optim de 156 de exemplare, noi avem peste 680, deci un efectiv de peste 500 de urși în plus”. 

În ceea ce privește derogările acordate în anii 2018 și 2019, directorul APM Bistrița-Năsăud a precizat că anul trecut au existat 6 astfel de cazuri (patru pentru urs și două pentru lup), iar în 2019 au existat 3 cazuri (un urs și doi lupi).