Bistrița-Năsăud are două produse alimentare atestate tradițional și alte zece obținute conform rețetelor consacrate românești. Vezi pentru ce alte produse s-a mai cerut atestarea?

Încă din anul 2015, la nivelul județului există două produse alimentare tradiționale atestate conform legii în vigoare de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Este vorba despre Pita cu crumpiri și Povilă de Bârgău aparţinând Asociației A.F.I. PROFAMILIA.

Povila de Bârgău este, de fapt, magiunul produs din prunele bistriţene, în timp ce pita cu crumpiri este pâinea frământată cu cartofi.

Pe lângă acestea, în Bistrița-Năsăud mai există și 10 produse alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești – 4 produse de SC. CARMO-LACT (sana, chefir, lapte bătut sau cașcaval Dalia din lapte pasteurizat), Monor și alte 6 de SC. ROMFULDA PROD SRL Beclean (cașcaval Rucăr din lapte pasteurizat, cașcaval Dalia din lapte pasteurizat, unt superior 80 % grăsime, sana,lapte bătut și chefir).

În plus, potrivit conducerii Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, în prezent mai există documentații depuse la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru alte 26 de produse.

Avem în continuare cele două produse tradiționale atestate potrivit legii și încă 10 produse obținute conform rețetelor consacrate românești. Vreau să spun că Asociația Pro Familia a mai depus nu de mult încă un număr de 25 de proiecte sau de documentații, în vederea avizării de către MADR pentru dulcețuri și siropuri și Cooperativa Agricolă din Sîngeorz-Băi pentru brânza frământată de Sîngeorz-Băi. Ele sunt în procesare și sperăm să primim și ok-ul” a declarat Nuțu Tabără, directorul Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, într-o ședință a Colegiuli Prefectural.

În plus, conform sursei citate se poartă discuții pentru modificarea Legii nr. 724/2013 privind atestarea produselor traditionale în sensul de a fi mai permisivă, mai simplă pentru a putea fi accesată de cât mai mulți producători.

FOTO: MADR