Bistrița-Năsăud are zone vulnerabile. În cazul înmulțirii cazurilor pozitive, prefectul nu exclude măsura carantinării acestora

Cifrele privind persoanele infectate cu noul tip de coronavirus, precum și a celor decedate din cauza COVID-19 cresc de la o zi la alta, atât în țară, cât și în județul Bistrița-Năsăud. Prefectul Stelian Dolha spune că există deja în județ câteva zone vulnerabile, pe care le monitorizează cu atenție și, în funcție de evoluția cazurilor din aceste zone, ar putea chiar solicita aplicarea măsurii de carantină totală asupra lor.

Avem deja zone vulnerabile, pe care le-am mai anunțat: comuna Petru Rareș cu localitatea Reteag și Poieni, apoi Șintereag și comuna Teaca cu Pintic. Știți foarte bine de ce. Pentru că atât în Petru Rareș, cât și în Șintereag a venit acel pastor din Suceava, care a reușit să transforme două comune aparent liniștite din Bistrița-Năsăud în zone roșii, în care a trebuit să întărim paza și ordinea. La fel am făcut și în Pintic”, a spus prefectul.

Cele mai multe persoane infectate cu COVID-19 de la nivelul județului Bistrița-Năsăud provin din comuna Petru Rareș. ”Cei mai mulți infectați îi avem astăzi în comuna Petru Rareș, mai exact în Poienile Reteagului. De asta am cerut o suplimentare de forțe și sper să ținem totul sub control. Infectații provin de la acea adunare a pastorului din Suceava. Acesta ne-a infectat două comune. Acolo avem 13 cazuri pozitive”, a mai spus Dolha.

Întrebat dacă se ia în calcul carantinarea uneia dintre aceste zone vulnerabile, prefectul a răspuns DA. ”Vă spun sincer, dacă evoluția e negativă la Petru Rareș, da, o să facem demersuri pentru ca satul Poienile Reteagului să intre în carantină. Acolo s-ar putea ca dacă oamenii nu respectă măsurile să facem demersuri ca zona să fie declarata carantinată”, a mai precizat sursa citată.

În prezent, în Bistrița-Năsăud există 70 de cazuri confirmate de COVID-19, fiind înregistrate și 6 decese.

De asemenea, tot ca o măsură de siguranță, în zonele de intrare în județ au fost instituite filtre.

Prefectul a explicat și de ce a luat măsura de a solicita o serie de alte documente, pe lângă declarația pe propria răspundere, pentru justificarea deplasării în afara locuinței.

”Intrau oameni din Maramureș, Cluj, Suceava, cu declarația pe propria răspundere. Organele noastre de ordine, indiferent cu cât am fi suplimentat numărul lor, erau neputincioase. De ce? Pentru că oamenii spuneau că au declarația completată și atât”, a mai adăugat prefectul.

”Aceste măsuri nu sunt pentru oamenii de bine, cei care stau în casă și își văd de ale lor, ci pentru cei care încearcă să fenteze legea, pentru că ei mereu o să încerce să găseasă o portiță de a eluda. Pentru ei am luat aceste măsuri și nu pentru cei de bună credință. Aceste măsuri de siguranță trebuie să ne protejeze. Cu cât ele sunt mai aplicate pentru județ, cred că o să reușim sp trecem mai ușor penste această situație”, a adăugat Stelian Dolha

Prefectul județului Bistrița-Năsăud a precizat că a avut solicitări din partea colegilor săi din județele Maramureș și Suceava de a carantina persoane provenite de la ei, însă a refuzat să facă acest lucru.