Eveniment

Bistrița-Năsăud, între caniculă şi vijelii. Mai multe localități din județ, sub cod roșu de averse torențiale

 -  - 


După zilele caniculare din ultima perioadă, vin furtunile, avertizează Administrația Națională de Meteorologie, care a emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mai multe județe din țară, inclusiv Bistrița-Năsăud, valabilă pe parcursul zilei de vineri.

Potrivit meteorologilor, vineri, până la ora 21:00, ”în nord-vestul, centrul și local în sudul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…75 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp”.

Totodată, la ora 17:00, ANM a emis și o avertizare nowcasting cod roșu valabilă pentru mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud: Sângeorz-Băi, Maieru, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Ilva Mica, Leșu, Poiana Ilvei. În aceste localități se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp, grindină de dimensiuni medii și mari, vijelie, frecvente descărcări electrice.

Avertizarea meteorologilor s-a adeverit deja, astfel că în mai multe zone din județ plouă la ora transmiterii acestei știri.

Ba mai mult, au fost înregistrate și probleme. Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Sângeorz-Băi intervin în orașul-stațiune, cu motopompe, pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie, respectiv de pe o stradă secundară, pentru asigurarea accesului. La fața locului intervine și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Intervenția este în dinamică.

De asemenea, în comuna Josenii Bârgăului, un copac a fost doborât de vânt pe carosabil, pentru degajarea drumului fiind mobilizat serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate.

Pentru a avertiza populația, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a trimis mesaj prin sistemul Ro-Alert.

45 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.