Bistrița-Năsăud, printre județele din România cu rată mare a mortalității infantile!

Problema mortalității infantile este una care situează România pe primul loc în Uniunea Europeană ca număr al deceselor înregistrate în rândul copiilor, cu o rată a mortalității infantile de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii în anul 2017. Media la nivel european este de 3,5, semn că România mai are mult de muncit până să ajungă la acest nivel.

Un clasament al județelor din România din acest punct de vedere a fost prezentat de Organizația Salvați Copiii, care face eforturi de peste 7 ani pentru a dota maternitățile din țară cu aparatură medicală performantă astfel încât numărul copilașilor care mor să scadă.

Potrivit organizației, o treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.

În ceea ce privește clasamentul, județul Bistrița-Năsăud nu stă deloc bine, din acest punct de vedere se situează pe locul 5 la nivel național, cu o rată de 9 la mia de copii născuți vii. Cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural, acolo unde și nivelul de educație este unul mai scăzut, se înregistrează sarcini la minore, iar controalele medicale pe timpul sarcinii lipsesc de cele mai multe ori.

 

Pe primul loc în clasamentul național din acest punct de vedere al mortalității infantile se află județul Botoșani – 12,5 la mie, urmat de Călărași – 12 la mie, Caraș Severin – 10,8 la mie și Brăila 9,1 la mie.

Potrivit Organizației Salvați Copiii România, anual, în România, 1.360 de copii mor înainte de a împlini vârsta de un an. ”Pierdem aproape 1.360 de copii pe an până ce împlinesc vârsta de un an. Aici, în Bistrița-Năsăud, rata mortalității infantile este de 9 la mie potrivit datelor din 2017 de la Institutul Național de Statistică” a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației Salvați Copiii România.