Bistrița, printre orașele în care va avea loc ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”

Municipiul Bistrița se numără printre orașele din România în care se va organiza anul acesta ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”, evenimentul urmând să aibă loc pe 30 septembrie, începând cu ora 13:00, pe Pietonalul Liviu Rebreanu.

Vino și tu pe 30 septembrie, în zona centrală a Bistriței, într-o călătorie în lumea științei și inovării și ia parte la experimente inedite, prezentări, expoziții, concursuri, ateliere și jocuri”, spun organizatorii.

Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor promovate de Comisia Europeană ce își propun să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, evenimentul face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele.

”Noaptea Cercetătorilor Europeni” este organizată în cadrul proiectului ”SCIENCE4FUTURE-II” și se va desfășura și în orașele Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni.

În ceea ce privește proiectul ”SCIENCE4FUTURE-II”, acesta este finanțat prin programul european HORIZON EUROPE și are ca obiectiv principal prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic, și obținerea recunoașterii publice a cercetătorilor prin înțelegerea impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi a populației.

De asemenea, proiectul include și prezentarea activităților, serviciilor și produselor actorilor locali și regionali în vederea creșterii gradului de conștientizare și înțelegere a publicului larg cu privire la importanța procesului de dezvoltare continuă bazat pe cercetare, inovare și transfer tehnologic, obținerea recunoașterii publice a acestor contribuții la calitatea vieții și la sustenabilitatea mediului socio-economic.

Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții vor avea oportunitatea de a participa activ la desfășurarea experimentelor științifice, de a comunica cu cercetători, dar și de a face cunoștință cu rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare.

Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.