Bistrițeni, nu plătiți încă taxa de salubrizare! Viceprimarul Niculae propune subvenționarea ei din bugetul local pe anul 2020

Viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, a anunțat că va propune alocarea unei sume din bugetul local pe anul 2020 pentru subvenționarea taxei de salubrizare, astfel încât bistrițenii să plătească la fel ca și până acum, adică 6,6 lei/persoană/lună în loc de 11,5 lei/persoană/lună. Impactul bugetar este de 3 milioane de lei, iar viceprimarul spune că banii vor fi luați din altă parte pentru a susține această măsură. Până la adoptarea bugetului pe acest an, bistrițenii au două variante, fie nu plătesc momentan taxa, fie dacă aleg totuși să achite noua taxă majorată, diferența li se va scădea ulterior, iar lunile următoare vor plăti mai puțin.

”Informez cetățenii municipiului Bistrița că în proiectul de buget pentru anul 2020 voi propune și voi susține alocarea sumei necesare pentru subvenționarea taxei de salubrizare din bugetul municipiului, astfel încât cetățenii să plătească tot la nivelul taxei de anul trecut, adică 6,6 lei/persoană/lună. Adică o familie formată din 4 persoane va plăti tot 316 lei/an pentru taxa de salubrizare. Fac acest lucru pentru că eu consider că trebuie să fim solidari cu cetățenii municipiului Bistrița și îmi doresc ca pe viitor bistrițenii să plătească atât cât aruncă prin proiectul implementat de ADI Deșeuri în parteneriat cu Primăria municipiului Bistrița”, a declarat, într-o conferință de presă, viceprimarul Cristian Niculae.

Acesta a mai completat că măsura de a majora tariful a fost necesară pentru implementarea unui proiect în baza căruia bistrițenii ar urma să plătească doar pentru cât aruncă.

”Taxa a fost crescută la valoarea de 11,5 lei/lună/persoană prin decizia ADI Deșeuri, având în vedere investițiile necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”, proiect impus de legea română și europeană de mediu. Am fost obligați să implementăm acest proiect încă din 1 iulie 2019. Cu toate acestea nu vreau ca cetățenii să fie împovărați de creșterea acestei taxe”, a mai spus viceprimarul.

Compania SUPERCOM ar putea fi amendată dacă nu respectă condițiile contractuale și nu colectează la timp deșeurile

Cristian Niculae a lansat amenințări către operatorul de salubritate, căruia îi atrage atenția că dacă nu își va face treaba va lua măsuri.

Obiectivul meu în perioada următoare este să mă asigur, prin toate mijloacele posibile, că Supercom îșși face treaba bine. Voi pune permanent presiune pe operatorul de salubritate, dar și pe funcționarii Primăriei Bistrița care au datoria să îi verifice, astfel încât orașul să fie curat, așa cum ne place tuturor. Dacă va fi necesar, voi merge până acolo încât să trimit Poliția Locală să sancționeze operatorul atunci când nu își face treaba în mod corespunzător. Nu mai pot tolera disfuncționalitățile în colectarea deșeurilor din orașul nostru, atât pe partea de blocuri, cât și pe străzile cu case și atrag atenția în mod public operatorului de salubritate în acest sens”, a mai spus viceprimarul.

Întrebat dacă până acum s-a aplicat măcar o sancțiune companiei Supercom pentru modul defectuos în care își face uneori treaba, Cristian Niculae a răspuns că nu a fost luată deocamdată o astfel de măsură, dar că nu va ezita să ceară amendarea companiei pentru nereguli.

De asemenea, viceprimarul a făcut apel și la cetățeni să respecte regulile de colectare selectivă: ”Fac apel și către cetățeni, să dea dovadă de responsabilitate civică și să respecte programul de colectare selectivă a deșeurile. Punctele de colectare selectivă cu containrere semiîngropate sunt funcționale și îi rog pe cetățeni să nu mai arunce gunoiul menajer în acele containere”.

Subvenționarea taxei – măsură populistă? Tot din banii contribuabililor va fi susținută măsura

Viceprimarul Cristian Niculae a fost întrebat dacă nu consideră că această măsură este una populistă, în condițiile în care banii pentru susținerea ei ar fi asigurați practic tot din banii contribuabililor. Acesta a admis că banii cu care va fi susținută măsura sunt tot ai bistrițenilor, adăugând că impactul bugetar este de 3 milioane de lei: ”În acest moment, ca să subvenționăm această taxă știm că ne trebuie 3 milioane de lei, bani care vor fi luați din altă parte, nu de la invetiții, poate chiar de la funcționare”. 

Bistrițenii au două variante

În acest caz, bistrițenii au două variante la dispoziție: fie plătesc tariful actual de 11,5 lei/persoană/lună, urmând ca după ce bugetul va fi adoptat să li se scadă diferența, fie mai așteaptă până va fi adoptat bugetul și vor fi asigurați banii necesari susținerii propunerii viceprimarului de subvenționare a tarifului. Însă, bistrițenii trebuie să știe că până la finele lunii martie este termenul limită pentru plata acestei taxe pentru primele 6 luni ale anului, ulterior fiind aplicate penalizări.

”În cazul celor care își vor plăti taxa, li se va recalcula taxa ulterior și acei bani vor fi scăzuți din lunile următoare. Când s-a luat decizia majorării taxei nu știam cum arată bugetul local pe anul 2020, nu știam dacă această majorare va fi sustenabilă. Acesta a fost motivul pentru care atunci am votat acel regulament de instituirea taxei. Bistrițenii au și varianta de a nu plăti momentan taxa, termenul fiind până în luna martie, abia de atunci se vor aplica penalizări”, a mai completat Niculae.

Varianta de ieșire a municipiului Bistrița din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri, imposibilă momentan

Cu privire la posibilitatea ieșirii municipiului Bistrița din ADI Deșeuri, viceprimarul Cristian Niculae a spus că acest lucru e imposibil în următorii doi ani.

”În acest moment, Primăria municipiului Bistrița nu poate ieși din ADI Deșeuri fără alte repercusiuni financiare.  Mai trebuie, obligatoriu, să stăm în acest proiect cel puțin 2 ani din durata sa totală de 8 ani”, a mai spus Niculae.

4 comments

  1. ecologistul -VERDE

    Dupa o analiza scurta concluzia este urmatoarea ; nu mai dam taxa din buzunarul de la piept ci bagam mana in buzunarul de la cur. Cam asa suna stirea venita de la administratie Bravo !

  2. ecologistul -VERDE

    ALEX esti prost de bubui ! Subventionarea este tot din banii nostri adica din alt buzunar . Esti cumva postac rosu de serviciu din slujba altui candidat ? Ce sa informezi tu atata timp cat stirea este scrisa sa o citeasca toata lumea ca banuiesc ca au toti vecinii tai macar 8 clase.

  3. Taxa de salubrizare este prea mare. Subventionarea de la bugetul local ar fi o solutie salvatoare si de bun simt atat pentru primarie cat si pentru noi. Felicitari viceprimarului. Voi anunta toti vecinii de initiativa asta a lui si sper sa se aprobe scoaterea ei din carca noastra.

  4. Balan Marius- presedinte PV. Bistrita

    HOPAAAAA !!! …e buna democratia participativa ! E buna petitia, va temeti de ea ? Felicit pe doamna DORIS RAI pt. aceasta initiativa. Impreuna cu VERZII si cu colegii de la B-ta CIVICA eram pregatiti de o larga sustinere, dar si de un protest la nivelul tuturor cetatenilor din BN , in fata primariilor. Sa vedem ce aduce totusi ziua de maine pt. ca pe linie administrativa si in general increderea in administratia romaneasca este tot mai mica . Pacat !Vedeti ca se poate d-le vice C. NICOLAE ! Sa va contraziceti tatucul din primarie si colegii si partidul. Asa cum ati spus si despre pasarela de fier peste Independentei ca nu este sustenabila desi ati votat-o la spranceana lui cretu cel care a comandat aceasta hidosenie, acuma ganditi la fel si despre gunoaie. Treziti-va oameni buni, si folositi-va si capul nu numai interesul propriu si de partid. Nu ne obligati continuu sa gandim noi pt. voi ca de aceea va platim.Incet si sigur civismul bistritean isi arata roadele. Impreuna cu inmosii bistriteni, platitori corecti de taxe putem schimba soarta orasului si sa obligam administratia sa si gandeasca cand lucreaza. Bravo bistritenilor care au semnat deja petitia !