Bistrițenii, reticenți în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca. Ce decizie s-a luat în privința centrului în care se administrează acest tip de vaccin

Bistrițenii sunt tot mai reticenți în ceea ce privește vaccinarea cu serul AstraZeneca, numărul persoanelor înscrise pe lista de așteptare a centrului din municipiu în care se administrează acest tip de vaccin fiind extrem de mic, potrivit primarului Bistriței, Ioan Turc.

Într-o conferință de presă, primarul Ioan Turc a precizat că, pe fondul controverselor din ultima perioadă, a scăzut drastic numărul celor care doresc să se vaccineze cu acest tip de vaccin. În aceste condiții, administrația locală a solicitat Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud să înlocuiască vaccinul AstraZeneca cu cel produs de compania Pfizer/BioNTech.

”Primăria municipiului Bistrița a amenajat un spațiu de vaccinare la sediul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. În urma controverselor legate de vaccinul produs de AstraZeneca, numărul de oameni care apelează la serviciile pe care noi le punem la dispoziție prin centrul de vaccinare propriu este unul foarte mic. În data de 12 aprilie începe rapelul pentru acest vaccin, după care, ținând cont și de faptul că unitatea noastră mobilă folosește vaccinul produs de Pfizer, vom trece pe Pfizer și la centrul de vaccinare propriu. Am discut acest lucru cu doamna doctor Anca Andrițoiu și avem susținerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru acest schimb de soluție”, a declarat primarul.

Sursa citată a completat că în centrul amenajat de Primăria Bistrița pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea ar putea fi administrate 60 de doze de vaccin/zi, dar în prezent se administrează sub 10 doze/zi, acesta fiind și motivul pentru care s-a solicitat înlocuirea tipului de vaccin folosit în centru.

Astfel, începând cu data de 12 aprilie, se vor face demersuri pentru ca și în centrul de pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea să înceapă administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech.

În ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, potrivit Agerpres, la data de 7 aprilie, Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent. Totodată, Agenţia Europeană pentru Medicamente a estimat că formarea de cheaguri sangvine ar trebui listată ca un efect secundar „foarte rar” al vaccinului anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca.