Blocul ANL din orașul Beclean, cu 24 de locuinţe pentru specialiştii din sănătate, recepționat

 -  -  1233Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) informează că a recepţionat, luni, 24 de locuinţe construite în orașul Beclean. Acestea pot fi închiriate de tinerii specialiști care își desfășoară activitatea în sistemul sanitar din Beclean.

Locuinţele (12 garsoniere şi 12 apartamente cu două camere) au fost construite pe strada Petru Maior din Beclean și au regim de înălţime P+3E (parter+3 etaje). Valoarea investiţiei s-a ridicat la suma de 3,1 milioane lei.

Până în prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud, ANL a construit 1.240 de unităţi locative. Blocuri ANL există în localităţile:

  • Bistriţa (797 de unităţi locative);
  • Năsăud (58 de unităţi locative);
  • Beclean (251 de unităţi locative);
  • Dumitra (12 unităţi locative);
  • Maieru (24 de unităţi locative);
  • Livezile (18 unităţi locative);
  • Lunca Ilvei (32 de unităţi locative);
  • Feldru (32 de unităţi locative);
  • Prundu Bârgăului (16 unităţi locative).

În cadrul Programului Locuinţe pentru Tineri, derulat de ANL, se construiesc şi locuinţe pentru medicii rezidenţi, venind, astfel, în sprijinul tinerilor specialişti din domeniul sănătăţii, ale căror venituri nu le permit accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Valoarea de înlocuire care se utilizează, în prezent, la calcularea de către autorităţile publice locale a preţului de vânzare al locuinţelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 2097 din 5 iulie 2019 şi valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.916,42 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.

0 notes
358 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *