VIDEO: Bogdan Ivan (PSD), despre inițiativa privind combaterea consumului de droguri. ”Nu e destul doar să vorbim despre acest flagel. Noi am decis să luăm taurul de coarne”

Deputații PSD Daniel Suciu și Bogdan Ivan se numără printre inițiatorii unui proiect de lege care să permită controale inopinate și teste antidrog în școli, universități și la festivaluri, cu scopul de a stopa fenomenul privind consumul de droguri în rândul tinerilor. 

Într-o conferință de presă susținută la Bistrița, cei doi deputați au vorbit despre inițiativa legislativă și au precizat că aceasta a stârnit o serie de reacții în spațiul public, existând persoane care o susțin, dar și persoane care sunt împotriva unui astfel de proiect.

Acest subiect a suscitat foarte mult interes, din foarte multe zone, lucru care nu poate decât să ne bucure şi să ne arate că este o problemă cu adevărat importantă. Noi am luat taurul de coarne pe acest subiect. (…) Ne dorim să avem un cadru legislativ optim pentru ca acest flagel să poată să fie temperat şi oprit. Sperăm ca acest lucru să se întâmple într-un termen rezonabil, pentru că am întâlnit foarte mulți părinți ai căror copii au fost victimele acestui flagel”, a spus deputatul Bogdan Ivan.

Sursa citată a anunțat că proiectul se află în dezbatere publică.

”Am pornit această dezbatere pentru a clarifica modul în care instituţiile statului pot să-şi facă treaba. Vreau să specific faptul că, în mare, proiectul de lege pe care-l avem în dezbatere, care poate să fie optimizat şi înainte de a fi depus, şi în dezbaterile din comisiile parlamentare, nu face nimic altceva decât să extindă cadrul aplicabil în momentul de faţă tuturor substanţelor considerate interzise a drogurilor clasice şi în cazul substanţelor psihoactive care au acelaşi efect din punct de vedere al comportamentului, poate chiar mai grav, şi care nu sunt incriminate până în acest moment. Nu vorbim despre o modificare a Codului Penal, ci de o modificare a legii care prevede zona de substanțe psihoactive”, a explicat Bogdan Ivan.

El a adăugat că sunt necesare măsuri foarte clare pentru a diminua acest fenomen. Astfel, una dintre măsurile care vor fi analizate este aceea că părinții copiilor vor trebui să îşi asume prin contractul de studiu că minorul va putea fi testat în cursul orelor.

Sub nicio formă nu vorbim despre încălcare drepturilor omului, dar vorbim despre măsuri foarte clare care trebuie luate. Am supărat pe foarte multă lume, am creat şi foarte mult suport pe această temă, dar nu putem să stăm impasibili la un fenomen care e lângă noi, afectează foarte mulţi oameni şi noi doar vorbim despre el. Nu ajunge acest lucru. Avem nevoie de reguli foarte clare, de dezbateri pe acest subiect şi doar faptul că suntem îngrijoraţi nu e destul. Această lege nu rezolvă integral problema, vorbim doar despre o parte a problemei. În continuare avem nevoie de prevenţie, conştientizare, educaţie, atât cu părinţii, cât şi cu elevii și poate și în zona școlilor”, a mai spus Bogdan Ivan.

De asemenea, deputatul Daniel Suciu a menționat că a primit atât încurajări, cât şi ameninţări în urma anunțului privind inițierea acestui proiect de lege.

„Am văzut reacțiile, am primit reacții, am primit încurajări, am primit amenințări. Ceea ce mă bucură pe mine este că am generat o dezbatere. Cel mai rău lucru este să nu faci nimic. (…) Este un adevăr că în România, astăzi, există doar trei centre mari şi late de tratare a celor care au căzut în această chingă a dependenţei. Este adevărat că ceea ce am propus noi nu este suficient. Este adevărat că vom merge să discutăm şi cu domnul ministru Alexandru Rafila, să vedem și să adaptăm aceste centre la nivelul real al consumului. Este adevărat că, dacă ne ascundem după deget, nu rezolvăm nimic. Este adevărat că în şcolile, inclusiv din municipiul Bistriţa, se consumă droguri. Este dramatic faptul că vârsta a scăzut periculos, în jurul a 10-11 ani. Este adevărat că avem ”săgeţi” minori care duc droguri în şcoală. Este adevărat că avem localuri în această ţară şi în acest oraş în care patronilor le convine să aibă droguri pentru că au clienţi. Toate acestea sunt realităţi. Este adevărat că sunt conducători auto care consumă droguri şi omoară oameni nevinovaţi. Este adevărat că trebuie să dăm tot suportul tinerilor pe care trebuie să îi tratăm ca și pe bolnavi atunci când au adicție la acest lucru. Nu vânăm copiii în școală. Scopul acestei legi nu e acesta, ci ne propunem să reducem acest fenomen. Ca părinte, eu sunt profund îngrijorat de fenomenul care se întâmplă lângă noi”, a spus deputatul Daniel Suciu.

Cei doi deputați au subliniat că proiectul de lege nu a fost deocamdată depus în Parlament, ci că el se află în dezbatere publică, orice propunere de completare sau de modificare fiind analizată cu atenție.

Parlamentarii PSD au menționat că, pe lângă măsurile pe care le propun prin inițiativa legislativă, este nevoie și de înăsprirea pedepselor pentru dealerii de droguri.