Bogdan Ivan (PSD), interpelare adresată ministrului Economiei

 -  -  954


Deputatul PSD Bogdan Ivan a adresat, marți, de la tribuna Camerei Deputaților, o interpelare ministrului Economiei, Claudiu Năsui, căruia i-a solicitat să precizeze dacă în Planul Național de Redresare și Reziliență a fost cuprinsă și relansarea programului Start-Up Nation. Totodată, Ivan a cerut ministrului Economiei să spună când vor fi rambursați banii pentru mii de beneficiari ai programului Start-Up Nation 2018-2019.

”Românii care au rămas fără locuri de muncă și trăiesc din șomaj tehnic de 900 de lei/lună au nevoie să știe când și dacă se vor mai întoarce la muncă! Repornirea economică și a programului StartUp Nation sunt vitale pentru economia românească. Acum, ele sunt tăiate de la finanțare și doar o intervenție a ministrului Economiei ar face ca zecile de mii de locuri de muncă create de ele să nu se piardă”, spune deputatul Bogdan Ivan.

În aceste condiții, parlamentarul i-a adresat o serie de întrebări ministrului Economiei, Claudiu Năsui, și spune că termenul pentru a oferi răspuns la ele este săptămâna viitoare.

Deputatul a întrebat când vor fi rambursați banii pentru cei circa 4.250 de beneficiari ai programului Start-Up Nation 2018-2019 și dacă va exista o nouă ediție a acestui program în 2021.

Astăzi, în toată România, sunt 4250 de antreprenori care şi-au îndeplinit condiţiile contractuale cu statul român în Programul Start-Up Nation: au ţinut angajaţi minim 4 persoane, şi-au pus banii la bătaie sau au luat credite pentru a face achiziţiile asumate în proiect. Când? În luna august 2020. Până astăzi nu li s-a rambursat 1 leu! La 4250 de tineri antreprenori care asigura 17.000 de locuri de muncă. În proiectul de buget pe anul 2021 apare programul Start-Up Nation cu o alocare de 642 de milioane de lei, credite bugetare. Chiar şi dacă, prin minune, această sumă ajunge la antreprenori, 1.000 de companii rămân pe dinafară. Vreau să vă întreb, domnule ministru, dacă, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care trebuie depus până în 30 aprilie, aţi cuprins relansarea programului Start-Up Nation? Studiind termenele PNRR, beneficiarii programului Start-Up Nation 2018-2019 nu vor primi, nici în cel mai bun scenariu, banii mai devreme de luna mai. Dacă îi vor primi. (…) Soluţia trebuie găsită în meandrele Ministerului Economiei, nu în vise europene neconcretizate încă! (…) Sunteţi un politician tânăr, la fel ca şi mine! Ar fi trist ca dumneavoastră să împrumutaţi de la Florin Cîţu numele de “Groparul economiei româneşti”. Proasta gestionare a crizei sanitare de către Guvernul Orban riscă, în lipsa măsurilor potrivite, să arunce România într-o criză economică şi umanitară fără precedent! Aici nu este vorba despre PSD, USR sau PNL. Este vorba despre milioane de români care până acum un an trăiau decent, iar acum, pe zi ce trece îşi pierd şi ultima speranţă”, a spus Ivan de la tribuna Camerei Deputaților.

0 notes
79 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *