Politic

Bogdan Ivan (PSD): Lovitură puternică dată birocrației. Se va crea Platforma Naţională de Interoperabilitate

 -  - 


Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege privind schimbul de date între sisteme informatice şi crearea Platformei Naţionale de Interoperabilitate, inițiativă care are drept scop reducerea birocrației, spune deputatul PSD Bogdan Ivan.

”O boală a societății românești de după 1989, birocrația, este pe cale a fi eradicată. Legea privind crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate este primul pas către digitalizarea administrației centrale și locale. Implementarea acestui act normativ va eradica foarte curând obiceiul „strămoșesc” al cozii de la ghișeu, oamenii având oportunitatea de a-și rezolva problemele în raport cu administrația centrală sau locală din fotoliul de acasă. Registrele și bazele de date vor fi în suport digital, iar copiile nenumărate după actele personale nu-și vor mai avea rostul”, a precizat Bogdan Ivan, care se numără printre inițiatorii proiectului de lege.

Deputatul PSD a adăugat că această lege este în concordanță cu un punct esențial din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Mulți vor spune că este un vis, că în România nu se poate implementa. Ba se poate! (…) Trebuie doar să folosim banii cu cap, să venim în întâmpinarea cerințelor UE, cerințe care se referă la oameni! Cozile la ghișee, birocrația, timpul pierdut prin arhive vor dispărea. Alte țări europene au reușit. Trebuie să reușească și România!”, a completat Bogdan Ivan.

Potrivit parlamentarului de Bistrița-Năsăud, crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate va fi în folosul oamenilor, scutindu-i pe aceștia de drumurile nenumărate către ghișee.

”Statul trebuie să vină în întâmpinarea oamenilor și nu invers. Tehnologia și digitalizarea sunt mijloace, nu scopul. Scopul sunt oamenii! Dintotdeauna a fost așa. Și așa trebuie să rămână”, a încheiat sursa citată.

Camera Deputaţilor este for decizional. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 27 iunie 2022.

Proiectul poate fi consultat AICI.

20 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.