Bogdan Ivan (PSD): ”Reducem risipa alimentară din România! Prin lege!”

 -  - 


Deputatul PSD Bogdan Ivan a depus joi, alături de deputaţii Diana Buzoianu, Florin Alexandru Alexe şi Zoltan Miklos, un proiect de lege care reglementează măsurile necesare pentru reformarea cadrului legislativ privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare. Obiectivul principal al inițiativei legislative este înjumătăţirea risipei alimentare pe cap de locuitor până în anul 2030.

”Proiectul prevede măsuri concrete de luptă împotriva risipei alimentare. Va fi creată o platformă online gestionată de Ministerul Agriculturii, în care vor fi raportate datele privind risipa alimentară de către operatorii economici. Autorităţile administraţiei publice vor avea pentru prima dată în legislaţie obligaţia să ia măsuri împotriva risipei alimentare, atunci când din activitatea lor rezultă surplusuri de produse alimentare. Vom avea o strategie naţională împotriva risipei alimentare actualizată cel puţin o dată la 5 ani”, a explicat, într-o postare pe o rețea de socializare, deputatul Bogdan Ivan.

De asemenea, vor fi redactate materiale informative de către Ministerul Agriculturii pentru lupta împotriva risipei alimentare pentru operatorii economici.

Inițiatorii proiectului afirmă că o astfel de lege este necesară din mai multe motive.

”În România, peste 150.000 de copii merg în fiecare seară flămânzi la culcare. În acelaşi timp, aruncăm anual 2,55 milioane de tone de mâncare. Ne trebuie un mecanism prin care alimentele aflate în stare bună de consum să ajungă la oamenii în nevoie, iar în acest scop avem nevoie de un cadru legislativ clar. Risipa alimentară globală generează 8% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, un impact imens asupra climei şi asupra societăţii, în ansamblul ei. Schimbările climatice în România se traduc prin procese de deşertificare în judeţe întregi, prin fenomene meteorologice extreme şi dăunători noi cu care se confruntă agricultorii români. Aruncând atât de multă mâncare la gunoi, românii aruncă de fapt o mare parte din salariu la gunoi. Faceţi acest exerciţiu: Un român câştigă în medie aproximativ 4000 de lei şi cheltuie pe mâncare, în medie, o treime din această sumă. Între 30% şi 50% din mâncarea pe care o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună. Deci, lunar, aruncă la gunoi între 400 şi aprox. 670 de lei. Peste 5000 de lei pe an”, mai arată inițiatorii.

Acestui demers i s-au alăturat deja circa 100 de parlamentari, care au semnat susţinerea proiectului de lege.

0 notes
1 view
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.